Text: C-G Hanberg
Takarbeten innebär risk för fallolyckor. Därför tog Taksäkerhetskommittén (TSK) år 2015 fram en branschstandard för sådana arbeten och arrangerat även utbildningar om den. Standarden beskriver vad som krävs för säkra tillträdesvägar till tak, en säker förflyttning och en betryggande säkerhet vid fasta och tillfälliga arbetsställen på tak.
– För att minska olycksrisken krävs säkerhetsanordningar av olika slag som till exempel glidskydd på stegar, väggstegar och takstegar. Det ska också finnas säkra skyddsräcken, gångbryggor, förankringsanordningar för personligt fallskydd och snörasskydd. Takarbetarna ska dessutom kunna röra sig säkert och smidigt över hela takytan med hjälp av sin personliga fallskyddsutrustning och stadiga förankringspunkter för livlinan, säger Hans Eriksson, TSK:s ordförande.
Branschstandarden är dock inte ett arbetsmiljödokument med rekommenderade arbetsmetoder.
– Valet av arbetsmetod måste alltid föregås av en noggrann och väl dokumenterad riskanalys. Alla takarbeten ska analyseras av utföraren för att man ska kunna välja den metod som totalt sett innebär lägst risk, framhåller Hans Eriksson.
Riskanalysen ett avstamp
Grunden för branschstandarden var en riskanalys i form av en enkät till yrkesgrupper som jobbar på tak. Utifrån enkätsvaren och statistiken över takolyckor tog TSK sedan fram Branschstandaren. Den finns även i en miniversion, Fasta taksäkerhetsanordningar, som bland annat används av projektörer inom byggsektorn.
Håller inte måttet idag
Boverkets byggregler (BBR) för taksäkerhet ändras över tid. Men ändringarna gäller inte retroaktivt. Fastighetsägaren ansvarar dock bara för att följa BBR som reglerna var utformade när huset byggdes.
– Många äldre fastigheter har därför ett bristfälligt skydd mot fall från tak. Arbetsgivarens ansvar för de anställdas arbetsmiljö innebär att det därför krävs kompletterande taksäkerhetsanordningar. Vår riskanalys ligger till grund för den kompletteringen.
Branschstandaren utgår från en "normal fastighet" men det finns ibland flera lösningar för samma risk.
– Varje enskilt tak och arbete måste därför analyseras för sig för att man ska kunna anpassa säkerhetsanordningarna, framhåller Hans Eriksson.
Säkerheten börjar vid projekteringen
Vid projekteringen måste man ta hänsyn till alla aktiviteter som kan förekomma på taket.
– Takstegar, gångbryggor och förankringsanordningar med mera måste, liksom tillträdesvägarna till taket, vara utformade och dimensionerade så att riskerna minimeras. Alla aktörer i ett byggprojekt måste se till att arbetsmiljöaspekterna beaktas, både under byggskedet och vid tillsyn och underhåll av byggnaden, säger Hans Eriksson.
Arbetsmiljöverket kan döma ut sanktionsavgifter för brister i arbetsmiljön.
– Oftast avser avgifterna bristande fallskydd på tak. Fallolyckor är allvarliga och orsakar stort lidande. Så alla inblandade parter måste hjälpa till med att förebygga olyckorna. Både arbetsgivare och fastighetsägare har ett ansvar. De som utför arbetet på taket har också ett ansvar och ska använda personligt fallskydd och de taksäkerhetsanordningar som finns, framhåller Hans Eriksson.
Täcker in alla regelverk
PeO Axelsson på konsultföretaget Byggsäkerhet & Arbetsmiljö i Östersund håller utbildning om taksäkerhet på uppdrag av TSK.
– Den riktar sig främst till dem som ska montera och besiktiga den fasta utrustningen. Men även arkitekter har nytta av den. Det är där byggprojekten börjar och jag har hållit skräddarsydda kurser för arkitekter och fastighetsägare, berättar PeO Axelsson. Branschstandarden täcker in alla regelverk med bäring på takarbeten. Det är en stor fördel, framhåller han vidare.
Kunskap en livlina
När det gäller personer som jobbar på tak ansvarar, som nämnts, arbetsgivaren för säkerheten inför och under arbetet.
Även någon från företagsledningen bör gå TSK:s utbildning om den fasta takutrustningen, eftersom arbetsgivaren ansvarar för säkerheten inför och under arbetet.
Tillverkare och leverantörer av personlig taksäkerhetsutrustning svarar för utbildningen av dem som använder utrustningen.
– Alla som jobbar på tak ska ha gått den och TSK har en samordnande roll för de två utbildningarna, berättar PeO Axelsson.
Kunskap är ej tung att bära, lyder ett känt talesätt. När det gäller taksäkerhet är den bildligt talat en andra livlina...