På Orrholmen i Karlstad bygger Consto AB bostäder och äldreboende åt beställarna Prepart Projekt AB och Karlstadshus AB. I mars 2020 skedde inflyttning i äldreboendet och i november 2020 är höghuset med bostadsrätterna färdigt.
Text: John Hardwick
Stadsdelen Orrholmen som ligger söder om Karlstads stadskärna omfattar ett sammanhållet bostads - område, ett större mark- och vattenområde samt Bergholmen. Stadsdelen omsluts av vatten på tre sidor från Vänern och Klarälvsdeltat. Genom den ljusa färgsättningen av husen kom Orrholmen att kallas ”Den vita staden”
En byggnad -2 fastigheter
Området, där nu det nya bostadsprojektet och äldreboendet Villa Orrholmen reser sig högt över sina grannfastigheter, är med sin arkitektur och stadsplan typiskt för 1960-talets byggande med höga kulturhistoriska värden och har därför utsetts till en värdefull miljö i Karlstads arkitekturprogram.
Stadsbyggnadsnämdens ordförande, Maria Frisk (mp) har ingenting emot att Karlstad växer uppåt på höjden.
– Man måste dock titta på hur det påverkar omgivningen, säger hon. Totalentreprenör för det nya huskomplexet på Orrholmen är norskägda byggkoncernen Consto med svenskt huvudkontor i Karlstad. Consto är en betydande bostadsbyggare, men tar även uppdrag inom andra områden.
Det rör sig om en tredimensionell fastighetsbildning där en byggnad delats i två fastigheter. Det exklusiva och unika höghuset ”står” på den lägre byggnaden. Det lägre huset som är på 5 våningsplan ovan mark bildar bas åt höghuset. På den låga byggnadens platta tak har gjorts plats åt ett växthus.
Utmaning
Den lägre utskjutande delen av byggnaden blev färdig i mars 2020. Här har skapats 60 äldreboenden, små lägenheter med pentry och bad. I övrigt är det kontors - ytor och i markplanet butikslokal som hyrs ut. I källaren är det förråd och garage.
Höghuset som reser sig med sina 17 våningar med betagande utsikt över staden, Klarälven och Vänern, innehåller 45 lägenheter plus en gästlägenhet. Det finns lägenheter i storleken från 2 rok till 4 rok.
– Projektet har gått enligt tidsplan, säger Magnus Berndtson, platschef på Consto. Det har varit en utmaning för oss att bygga de två fastigheterna samtidigt med olika färdigställandedatum. De är ju hopkopplade till en sammanhängande huskropp.
Det har varit särskilt viktigt att säkerställa att det blivit tätt mellan huskropparna för att eliminera risken för inläckage. Innan vi kunde påbörja invändiga arbeten i äldreboendet var vi tvungna att ha rest hela höghuset och få tätt tak.
– Byggnadens fasader är underhållsfria, säger Magnus Berndtson, Consto. Höghusdelen har aluminiumkassetter i olika kulörer av champagne som skiftar färg allt efter väder och ljusförhållanden. Byggnaden som innehåller äldreboendet har klätts med rödbrunt tegel som fasadmaterial.
– Hela byggnaden har utrustats med ett sprinklersystem. Detta är ett krav i nybyggda äldreboenden. I Brf-delen har beställaren haft detta som en egen ambition för att skapa trygga lägenheter.
Utsikten har styrt
Förenprojektet har tagit 6-7 år från det att de första idéerna låg på bordet till projektets slut. Det är Dan Anders Persson från Mondo Arkitekter som är ansvarig arkitekt.
– Det fanns en tidig ambition från beställaren att skapa ett läge för bostäder där man har utsikt åt alla väderstreck. En av de mest grundläggande sakerna var att hitta en byggnadsform som tar tillvara på det för så många som möjligt. Huset har omformats under projektets gång, då det som endast skulle vara bostadsrätter dessutom innehåller ett större äldreboende. Utmaningen blev därför att separera de två delarna på ett smidigt sätt utan att förändra allt för mycket i byggnadens utformning och samtidigt följa den framtagna detaljplanen.
Fokus på öppna ytor
– Höghusdelen med bostadsrätterna är egentligen så som vi tänkte från början. Utsikten i alla väderstreck är det som har styrt byggnadens form och hur vi har planerat lägenheterna med öppen planlösning och stor inglasad balkong. Att det ligger ett äldreboende i de första våningarna har därför inte påverkat särskilt mycket. Utöver detta har vi haft ett stort fokus på att skapa öppna och gemensamma ytor, platser där man kan umgås, njuta och ta det lugnt. Därför finns bland annat en gemensam lokal högst upp med bastu, kök och relax, samt en takterrass med växthus på taket till äldreboendet.