Byggstart för domstolsbyggnaden i centrala Jönköping

Bild: Castellum

Nyligen togs första spadtaget för den nya domstolsbyggnad som uppförs vid Munksjön i Jönköping med en investeringskostnad på 323 Mkr. Byggnaden på omkring 10 000 kvadratmeter ska rymma cirka 180 arbetsplatser och blir ny hemvist för Göta Hovrätt och Kammarrätten i Jönköping.

-Det känns bra att vara igång med bygget av detta fantastiska hus för långsiktiga hyresgäster. Extra roligt är att vi samtidigt utvecklar andra delar av detta område, i direkt anslutning till citykärnan och granne med Högskolan. Med hela tre pågående projekt är vi är stolta över att bidra till stadsutvecklingen på detta vis, säger Andreas Georgii, affärsområdeschef Castellum Jönköping.

Göta Hovrätt i Jönköping har huserat i nuvarande lokaler sedan 1650-talet och med dagens krav på säkerhet och ny teknik behövde man nu se sig om efter en ny adress.

De båda domstolarna samlokaliseras och blir granne med tingsrätten, förvaltningsrätten och polishuset. Det blir en modern och hållbar byggnad som samtidigt andas anrik historia, ljussatt av genomgående atrier och utrustad med framtidens energilösningar.

-Den nya byggnaden blir modern, centralt placerad med hög tillgänglighet och säkerhet. Att samlokalisera två myndigheter betyder att de får bättre förutsättningar för utbyte och samverkan, dessutom är det kostnadseffektivt. Hållbarhetstänket är självklart, och byggnaden ska uppfylla högsta krav för bland annat energianvändning och innemiljö, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Byggnaden får sju våningsplan varav de fyra översta rymmer kontorsytor. Byggtiden beräknas till cirka 2 år med preliminär inflyttning vid årsskiftet 2022-2023. Byggnaden ska certifieras enligt högsta miljöcertifieringsnivån Miljöbyggnad Guld med fokus på energieffektivitet och materialval. Projektet innebär en total investering på 323 Mkr.