Celsius- en toppmodern kontors- och laboratoriebyggnad med hållbarhet i fokus

Celsius miljöcertifieras enligt LEED nivå Platinum och är ett av Uppsala Science Parks hittills mest hållbara kontorshus. Bild: Vasakronan

Av Annika Wihlborg

I Uppsala Science Park ska Livsmedelsverket i början av 2021 flytta in i sina nybyggda lokaler i kontors-och laboratoriehuset Celsius. 2018 sattes spaden i marken för Celsius, med Vasakronan som byggherre. I det här hållbara, funktionella och mycket moderna kontorshuset skapas arbetsplatser för drygt 500 medarbetare.

Livsmedelsverket blir den i särklass största hyresgästen eftersom de hyr drygt åttio procent, 8300 kvadratmeter av Celsius totalt 10 000 kvadratmeter. Tanken är att Celsius ska bidra till att stärka Uppsala Science Parks attraktionskraft och långsiktiga hållbarhetsfokus. Celsius miljöcertifieras enligt LEED Platinum och var även en av finalisterna i Green Building Councilsutmärkelse Årets LEED-byggnad 2020.

Solcellsanläggningar och sedumtak

Celsius är en kontorsbyggnad med en fasad i rödbrun betong som ger fastigheten en unik identitet. Hela fastigheten håller en genomgående hög energiprestanda, trots att den innehåller flera mycket avancerade laboratorium. På fastighetens tak finns såväl solcellsanläggningar som sedumtak.

Via sedumtaket samlas bland annat dagvatten. I anslutning till den här hållbara kontors- och laboratoriefastigheten finns även generösa cykelparkeringar samt laddningsmöjligheter för elbilar. En unik faktor i det här projektet var att byggherren Vasakronan har ansvarat för såväl projektledning som projekteringsledning och produktionsledning. De valde att inte upphandla någon totalentreprenör utan har istället på egen hand upphandlat ett fyrtiotal separata entreprenader som krävdes för att färdigställa fastigheten. 

 

bild