Lindner Scandinavia bygger kupolen på Naturhistoriska Museet i Köpenhamn

Wingårdhs Arkitekter
Wingårdhs Arkitekter

Svensk kupolbyggare med driv för nya innovationer berättar

Det känns oerhört kul att vi nu fysiskt har kommit i gång på plats och vi kan nu se hur hela skapelsen växer fram, säger Stefan Abrahamsson, Vd på Lindner Scandinavia AB. Projektet Naturhistoriska Museum i Köpenhamn är ett unikt projekt där den moderna sfäriska kupolen placeras tätt intill dom gamla byggnaderna.

Stefan Abrahamsson berättar vidare att en av dom större utmaningarna i projektet har varit att knyta ihop design och teknikutformningen då glasens överlappande möten ger en betydande komplexitet. Samtidigt så är det en utmaning som utvecklar och ökar kreativiteten hos våra medarbetare och det gillar vi.

 Den bärande stålkonstruktionen är i sig en förutsättning för att glasen skall passa och sluta tät, men inte något som alla klarar – för projektet så bestämde vi oss tidigt att arbeta med vår samarbetspartner Novum som har tillverkning som vi vet dom både klarar och har erfarenhet av komplexa stålkonstruktioner. Stålstrukturen är med millimeter precision – allt för att glasen skall kunna passa, alla glasmått är unika och överlappar varandra som fiskfjäll och i kombination med kupolens geometri så är alla delar avgörande, stora som små. För att verifiera tekniklösningar så genomfördes provningar på RISE för att säkerställa krav för vind- och vatten motstånd, vilket gav oss en bra bekräftelse på vårt arbete. Så nu har vi ”bara” kvar arbetet med pyssla ihop stål glas till den färdiga kupolen, berättar Stefan.

  • Beställare: Veidirektoratet
  • Arkitekt: LUNDGAARD & TRANBERG ARKITEKTER
  • Byggare: Per Aarsleff A/S

 

bild
Bild till vänster: Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Bilder till höger: Lindner Scandinavia

Global spelare

När Lindner Scandinavia AB etablerades samlade Vd Stefan Abrahamsson ett stärkt gäng, som i huvudsak består av rutinerade medarbetare från forna Skandinaviska Glassystem. Alla medarbetare har goda, personliga referenser till många komplexa projekt vilket är en stor tillgång till dom utmaningar som uppstår när modern arkitektur skall uppfylla morgondagens krav på hållbarhet, prestanda mm. Stefan Abrahamsson berättar.

  Det vi inte kan själv, hämtar vi från Lindners globala organisation – och vi vinner uppdrag över hela Skandinavien, därför att vi är starka på hållbara och innovativa lösningar. Detta var orsaken till att Lindner Scandinavia vann uppdraget med att fasad renovera hela SINTEF projektet i Oslo. Till denna utvändiga fasad- och energi renovering har Lindner Scandinavia utvecklat ett hållbart fasad system med komposit. Förutom att säkerställa ljus och energikraven så ska byggnadens fasader återspegla SINTEF verksamhet som Tekniskt Institut där god arkitektur samverkar med ny teknik. Detta har resulterat i fasader där glasytan är 44% men ändå uppnår ett bättre Ucw-värde än ett passivhus.

  • Beställare: Stiftelsen SINTEF
  • Arkitekt: Element Arkitekter
  • Byggare: Byggimpuls 

 

bild
Bilder från vänster: Element Arkitekter och Lindner Scandinavia

 

Aktiva i hela Skandinavien

Vi utför projekt över hela Skandinavien berättar Stefan A, och med kontoren i Göteborg och Stockholm så har vi närhet till både Köpenhamn och Oslo. Lindner Scandinavia representerar hela produktportföljen från Lindner Group som bl.a. utfört alla interiöra arbeten på Pier E Kastrup och ej att glömma Danmarks Radio Konserthus som även är en fröjd för ögat.

Trä avgörande när det skall certifieras hållbart

I dom projekt som Lindner Scandinavia medverkar, så inriktar man mot projekt där beställare och arkitekter har höga krav och en tydlig målsättning kring hållbarhet berättar Vd Stefan Abrahamsson, detta innebär att vi tidigt lägger stora resurser för att kunna presentera lösningar och ekonomi som harmonierar med projektets strävan. Vi tror att projekt utvecklas bäst i nära samverkan då valen av lösningar i tidigt skede bäst kan anpassas och optimeras, mer vanligt mellan byggnadsföretag och beställare men något som även vi ser mer förekommande i våra projekt.

Ett av deras fokusområden är fasader av trä och glas med olika monteringssystem. På Aker Tech byggnaden i Oslo utför Lindner Scandinavia inte bara fasaden, men också fasadens bakomliggande stomkonstruktion av limträ. Stefan A berättar att Lindner Scandinavia har sedan starten arbetat med utveckling av träsystem som anpassats för fasader. Syftet är att erbjuda fasadkonstruktioner där prestanda, hållbarhet och design hänger ihop. Vi kan alla se hur nyttjandet av CLT/Limträ har ökats gällande stomkonstruktioner men vi ser tyvärr att många missar möjligheten att även tillföra tanken på trä för fasadkonstruktioner eller nyttan av att integrera fasaderna med limträstommen. Kan vi nyttja trä i stället för dagens traditionella fasadkonstruktioner i aluminium, så ger det stora fördelar för både miljö, prestanda och ekonomi. Vi kanske ligger för långt fram men vi är samtidigt övertygade att fler beställare, byggare och arkitekter kommer att inse fördelarna -och där är projektet Aker Tech House ett bra exempel hur både trä nyttjas för fasadbyggnation och i tidig samverkan.

  • Beställare: Aker Property Group
  • Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter
  • Byggare: HENT

 

bild
Bild: Wingårdhs Arkitekter