Av: Annika Wihlborg
På senare år har byggherrarnas intresse för murade och putsade fasader ökat i snabb takt. Allt fler upptäcker de murade och putsade fasadernas estetiska fördelar och långa livslängd, vilket gör dem till långsiktigt hållbara materialval. Det berättar Johan Onno, vd på Mur & Putsföretagen, den rikstäckande branschföreningen för murat och putsat byggande i Sverige med drygt nittio medlemsföretag över hela landet.
−En av våra viktigaste fokusfrågor är hållbart och långsiktigt byggande. Vi har bland annat genomfört en hållbarhets- och livscykelstudie i samarbete med KTH. Material som tegel och puts är tunga och ställer krav på höga processtemperaturer under framställningen, vilket innebär att de har en relativt hög miljöpåverkan i tillverknings- och byggskedena. Man kan minska denna miljöpåverkan genom att byta till förnyelsebara energikällor vid produktion och transport samt att jobba med CO2-neutral cementtillverkning, säger Johan Onno.
Uppmanar till ett långsiktigt livscykelperspektiv
Samtidigt har tegel och puts en längre livslängd än många andra fasadmaterial, vilket innebär att de inte behöver bytas ut lika ofta. Mur & Putsföretagen vill därför slå ett slag för att byggherrar bör tänka mer långsiktigt när de väljer fasadmaterial, exempelvis utifrån ett 100-årsperspektiv.
−Material med bättre hållbarhet över tid genererar lägre miljöpåverkan och lägre livscykelkostnader. Det är ett perspektiv som man riskerar att missa om man utgår ifrån att alla hus i genomsnitt rivs efter 50 år. Att utgå ifrån ett perspektiv på femtio år fungerar för att analysera tillverknings- och byggfaserna, inte för att få reda på miljöpåverkan på sikt eftersom de flesta hus rimligtvis bör bli kvar längre än så. Om vi utgår ifrån för kort livslängd så riskerar vi att slösa bort inbyggd energi och därmed öka miljöpåverkan i det långa loppet, säger Johan Onno.
Arbetar långsiktigt för sund konkurrens
Även om mur och puts är traditionella material med en lång tradition så sker teknikutveckling även på det här området. Mur och puts med lågt koldioxidavtryck är ett sådant exempel. Somliga aktörer väljer el från förnybara energikällor när de bränner teglet, medan andra analyserar alternativa bindemedel som kan ersätta den traditionella cementen. På senare år har även allt fler företag satsat på återbruk av exempelvis tegel.
Mur & Putsföretagen arbetar även för att säkra branschens framtida kompetensförsörjning genom att framhäva muraryrkets fördelar.
−Muraryrket har traditioner som kan dateras många tusen år tillbaka i tiden. Det är ett traditionellt hantverksyrke med mycket yrkesstolthet som ligger rätt i tiden och dessutom erbjuder rikligt med utvecklingsmöjligheter, säger Johan Onno.
I samverkan med arbetsgivarorganisationen Byggföretagen driver Mur & Putsföretagen frågan om sund konkurrens genom att utbilda köpare i vikten av att upphandla specialistkompetens baserat på sunda spelregler och schyssta villkor. Man fokuserar även mycket på kompetensutveckling och har bland annat digitaliserat en av sina mest efterfrågade utbildningar för att göra den mer tillgänglig för medlemsföretagen.