Fritt fall för SBB-aktien

Lars Pehrson / SvD / TT: SBB, med Ilija Batljan, är i blåsväder på börsen. Arkivbild

Jag tycker inte sådana bolag har på börsen att göra, säger finansmannen Sven Hagströmer, storägare i investmentbolaget Creades och nätmäklaren Avanza, i en intervju med Dagens Industri.

Han är kritisk mot att SBB inte är tillräckligt transparent och även mot själva affärsmodellen, som bygger på att köpa fastigheter från kommuner och regioner och ett komplicerat arrangemang av korsägande.

Enligt tidningens uppgifter har SBB 230 000 aktieägare.

Även andra börsnoterade fastighetsbolag har haft det tufft på börsen på senare tid, då det högre ränteläget slår hårt mot sektorn.

Kursraset för SBB – som tog fart tidigare i veckan – följer på en rad uppmärksammade obligationslån som bolaget tagit till en väsentligt högre ränta än befintlig finansiering.

Näst mest ägda aktien

Hos nätbanken Avanza är SBB den näst mest ägda aktien bland spararna, med sammanlagt 200 000 ägare.

Spararna har däremot hållit huvudet kallt och trots dramatiska kursrörelser har antalet ägare hos Avanza ökat. Den största anledningen till detta är att spararna har stor riskspridning i sina portföljer, enligt Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Det är enbart tre procent av aktieägarna som enbart har SBB-aktier i portföljen.

Om man enbart hade haft det så hade man nog varit ganska deppig just nu, säger Nicklas Andersson.

Tufft för hela fastighetssektorn

Det har varit rätt exceptionella svängningar de senaste åren för fastighetssektorn, och det är inte bara SBB som har det tufft.

Wallenstam har tappat nästan 50 procent sedan årsskiftet och Fabege ligger på minus 36 procent. Enligt Avanza har snittaktien i fastighetsindexet CREX (Carnegie Real Estate Index) tappat 46 procent sedan årsskiftet.

Fastighetssektorn hade ett rejält bra år i fjol och stängde på runt 50 procent upp. Nu är det tillbaka ned igen för att man är orolig för konjunkturen, stigande finansieringskostnader och stress i kreditmarknaden, säger Nicklas Andersson.