Malmös nya gymnasieskola bidrar till att länka samman stadens olika delar

Foto: Skanska

Det är över sextio år sedan Malmö stad byggde en ny gymnasieskola, men januari 2022 togs första spadtaget till Malmö Citadellsgymnasium, en fyravåningsbyggnad på närmare 15 000 kvadratmeter. Den nya skolan byggs i Västra Hamnen, en dynamisk och blandad stadsdel som är belägen ett stenkast från centralstationen.  

Text: Annika Wihlborg 

Den nya gymnasieskolan byggs i anslutning till Citadellsvägen i närheten av Malmö museer. Malmö Citadellsgymnasium kommer att kunna ta emot minst 1200 elever och 150 medarbetare.   Bakgrunden till att Malmö Citadellsgymnasium byggs är att antalet elever i gymnasieåldern i Malmö väntas öka framöver. Nybyggnationsprojektet omfattar såväl skollokaler som matsal och café för eleverna. I januari 2022 togs första spadtaget till gymnasieskolan, som beräknas stå klar lagom till höstterminsstarten 2024.  

En del av det nya exploateringsområdet Citadellsfogen 

Malmö Citadellsgymnasium blir en del i det större exploateringsområde som kallas Citadellsfogen. Det ska bli Västra Hamnens nya entré mot sydväst och ska bland annat bidra till att länka samman Västra Hamnen med övriga Malmö.  

– I det nya kvarteret planeras för tät, blandad stadsbebyggelse med bostäder, parkeringshus, förskola, centrumverksamheter och kvarterslokaler. Det gamla järnvägsspåret som löper genom Citadellfogen ska bli till ett grönt stråk som länkas ihop med förskolans gård, bostadsgårdarna och en park. Längs med Turbinkanalen anläggs ett stråk för cyklister, säger Linda Eriksson, sektionschef på Stadsfastigheter, som är en del av Malmö stad. 

Den nya gymnasieskolans arkitektoniska utformning, som skapats av arkitektbyrån Här Malmö, återspeglas dels av det gamla Malmö, som var starkt präglat av ett tydligt industriellt arv och av det nya Malmö, som i högre utsträckning präglas av kunskap, innovation och mötesplatser. 

Utegym och multiplan på skolgården 

Malmö Citadellsgymnasium blir en avlång byggnad med en fasad av ljust tegel. En bärande tanke i den arkitektoniska utformningen är att skapa olika typer av mötesplatser för eleverna, såväl invändigt som utvändigt.  

På skolgården finns planer för såväl utegym som en multiplan för olika bollsporter och stora träd som ger eleverna en parkkänsla. Malmö stads vision för den nya gymnasieskolan är att den ska bli den första kommunalt drivna gymnasieskolan i staden som kommer att vara inriktad mot innovation, digitalisering, teknik, näringslivssamverkan och samtidigt ha ett tydligt fokus på hållbarhet. 

bild