Framtidens hissar – högt upp i skyn

Kjell Johansson, grundare av Hydroware och vd för Hydroware Innovation. Foto: Elisabet Sverlander
I Linköping, området Skrapan, har man byggt på en våning på befintliga fastigheter och installerat hissar precis så som Kjell Johansson förespråkar. Foto: Elisabet Sverlander
Hiss från Hydroware som finns i Norges Högsta Domstol, Höyesterett i Oslo. Foto: Hydroware
Ludwig Erhard Haus, Berlin, ritat av Sir Nicholas Grimshaw. Han har skapat några av världens mest spektakulära hissar. Foto: Pixabay 3093594
Skyview En 100 meter lång åkattraktion som också anses vara en av världen coolaste hissar som finns i Stockholm. Foto: Sören Andersson
Ska vi upp eller ned? Foto: Geralt.

Sverige växer så det knakar. Prognosen att vi skulle vara 10 miljoner 2050 är redan passerad. Det märks bland annat när det gäller landets bostadssituation. Trots att det byggs bostäder som aldrig förr räcker de inte till. Hur ska man då göra när tomtmarken redan är bebyggd och förtätningens möjligheter begränsade? Lösningen är enligt Kjell Johansson, vd för Hydroware Innovation, att bygga på höjden. Och då behöver man hissar.

 

– Vi jobbar med en helt ny teknik, Hydraulic Infinite Linear Actuator, HILA. Det är en cylinderteknik för hydrauliska hissar. Slutmålet är att den här typen av hissar ska nå upp till 20 våningar vid nyproduktion, säger Kjell Johansson, grundare av Hydroware och vd för Hydroware Innovation.

 

Dagens hydrauliska hissar har en begränsning i lyfthöjd och det är enligt Kjell Johansson anledningen till att denna typ av hissar har försvunnit som alternativ vid nyproduktion.

– I mitten av 90-talet var varannan ny hiss i världen hydraul, i dag är det mindre än en procent.

Varför är det då så viktigt med hydrauliska hissar? Jo, det handlar om miljön, säger Kjell Johansson.

– Numer tittar man även på tillverkningen när det gäller miljöbelastning. Vi har sett att en linhiss med motvikt har 1500 kilo behöver mer tillverkningsmaterial än en hydraulisk hiss. Och i bostadshus, där hissarna används sparsamt, är tillverkningens miljöpåverkan större än driftens under 25 år. Tanken är att presentera Hydrowares nya konceptet i slutet av maj och att hissarna ska finnas tillgängliga för allmänheten 2021. Kjell Johansson som har jobbat i med hissar i mer än 40 år är mycket entusiastisk över möjligheterna. Enligt honom kommer den nya tekniken att revolutionera branschen. För att utveckla produkten har de i teamet bland annat en senior konsult, med en bakgrund i bilindustrin.

– Bilar är oerhört välutvecklade med sin kombination av hård- och mjukvara så när vi applicerar samma teknik på hissar ger det ett fantastiskt resultat, säger Kjell Johansson.Han ser många möjligheter med HILA-hissar. Framför allt när det gäller att bygga på höjden, och att bygga på en våning på befintlig bebyggelse. Och då är motviktshissar inte är ett alternativ eftersom det ger för tung belastning på fastigheter som inte är konstruerade för det.

– Genom att bygga på en våning på hus som redan finns löser vi många samhällsproblem. Vi behöver inte exploatera alla grönområden, äldre kan bo kvar i sina hem och unga kan få en egen bostad. Dessutom finns det många tre- till fyravåningshus som redan har all infrastruktur som vatten, avlopp och el. Forskningen borde titta på hur man enklast gör en påbyggnad eftersom vinsten är enorm. Men det behövs en sorts ”ROT-avdrag” för detta. Staten gör en jättebesparing genom att installera en hiss för 1,5 miljoner, istället för att bygga nytt, säger Kjell Johansson.

 

Han förutspår att hissar också kommer att användas mer på grund av ökad näthandel där minskad efterfrågan på stormarknader och i gallerior gör att dessa kommer att omvandlas till bland annat höglager. Eftersom de har bra lägen med infrastruktur, lastkajer och parkering.  Och där behövs HILA-hissar.

– Den här möjliga förändringen kom jag att tänka på när jag åkte i ett Dreamlinerplan.  

Där det finns en surfplatta på framförvarande ryggstöd med en kreditkortsläsare. Först så tänkte jag ”vad är det här”? Men, du sitter på din stol och beställer och en minut senare kommer det du vill ha. Istället för att personalen går runt med en vagn och alla får vänta i en timme på mat och dryck. Det måste ha varit ett geni som kom det.

– Jag insåg då att så kommer det bli även med livsmedelshanteringen. Folk kommer inte att gå till en stormarknad där de måste promenera en halv kilometer för att köpa en liter mjölk, de kommer att handla hemifrån och någon levererar, precis som många redan gör i dag. Då kommer det att behövas höglager och där tror vi att HILA-tekniken kan vara ett bra alternativ. Vilket fantastiskt lyft, säger han och skrattar.

 

Fakta

Hydroware utvecklar, tillverkar och säljer högteknologiska driv- och styrsystem för hydrauliska hissar. Genom stark fokusering på energi- och resurseffektivisering tillsammans med hissens resekomfort är de ledande inom hydraul hissar.

Källa: Hydroware