Askegården- ett kvarter som utformas för att främja granngemenskap

Bildkälla: QPG Arkitektur De första lägenheterna i Askegården står klara för inflyttning vintern 2019.

I stadsdelen Askim i Göteborg byggs Askegården, som består av 196 hyresrätts- och bostadsrättslägenheter med fokus på grönskande gårdar och en levande granngemenskap. Vintern 2019 flyttar de första boende in.

 

Text: Annika Wihlborg

 

Första spadtaget till det nya kvarteret, som byggs i anslutning till det populära bostadsområdet Kobbegården, togs i december 2017. Särskild omsorg har lagts om arkitekturen, den har utformats för att bidra till trivsel och gemenskap grannar emellan. Husen, som består av mellan fem och sex våningar, byggs i vinkel mot varandra i ett vindskyddat läge. På de gemensamma gårdarna kommer det bland annat att finnas cykelparkeringar, lekplatser, odlingsytor samt ytor för umgänge. 

 

Kombination av hyresrätter och bostadsrätter

 

Samtliga lägenheter har fönster i två väderstreck, vilket maximerar ljusinsläppet.  Askegården kommer att bestå av 49 hyresrättslägenheter och 147 bostadsrättslägenheter på mellan ett och fyra rum och kök. Att kombinera olika upplåtelseformer är en del av Stena Fastigheters arbete för att bidra till gemenskap och mångfald i området.

 

Faktaruta; Askegården, nybyggnation av flerbostadshus i Askim, Göteborg

Byggherre: Stena Fastigheter

Totalentreprenör: Bergman & Höök Byggnads

Tidsram: Byggstart december 2017, inflyttningen startar vintern 2019

Projektkostnad: 250 miljoner kronor

Omfattning: 196 lägenheter

Arkitekt: QPG Arkitektur