Kopparhusen- ett levande stadskvarter som anknyter till industrilandskapets arv

Bildkälla: Diabas Arkitekter, Utopia Arkitekter Kopparhusen står klart hösten 2019.

I maj 2017 togs första spadtaget till Kopparhusen, ett nytt kvarter mitt i hjärtat av Norrköpings gamla industrilandskap. Här byggs bland annat 110 studentlägenheter samt kontorslokaler, restauranger och caféer. Hösten 2019 är det dags för inflyttning.

 

Text: Annika Wihlborg

 

Kopparhusen får en stark karaktär och en tydlig koppling till områdets industriella arv med metallklädda fasader i textilliknande mönster och innergårdar i tegel. Det nya kvarteret, som ligger vid Kungsgatan och S:t Persgatan, blir en viktig del av den förtätning som just nu pågår i Norrköping. Tanken är att Kopparhusen ska bli en tydlig länk mellan industrilandskapet, universitetet, Norrköping Science Park och det närbelägna Visualiseringscentret.

Nyskapande kvarter mitt i det gamla industrilandskapet

– Vi vill skapa ett levande stadskvarter med utrymme för möten, umgänge och arbete genom att kombinera kontor, studentbostäder, caféer och restauranger, säger Mikael Forkner, regionchef på Klövern, som ansvarar för utvecklingen av hela kvarteret.

Utopia Arkitekter, som utformat hela kvarteret, har skapat ett kvarter med en egen karaktär som samtidigt harmonierar med den omgivande stadsmiljön. Namnet Kopparhusen kan hänvisas till fasadbeklädningen i behandlad koppar. Fasadens mönster har en tydlig koppling till den textil som en gång producerats i det gamla industrilandskapets fabriker.

 

Faktaruta: Kopparhusen, nybyggnation av kvarter i gamla industrilandskapet, Norrköping

Byggherre: Hyresbostäder i Norrköping

Totalentreprenör: Svenska Entreprenad & Förvaltnings AB

Tidsram: Byggstart maj 2017, beräknas stå klart oktober 2019

Projektkostnad: 600 miljoner kronor

Omfattning: 110 lägenheter

Arkitekt: Diabas Arkitekter, Utopia Arkitekter