Tyréns förvärvar Litauens största konsultbolag inom infrastruktur

Litauiska Kelprojektas specialister har även deltagit i byggandet av järnvägsförbindelsen Rail Baltica, som ska förbinda Tallinn med Berlin. Bilden visar en del av rälsen vid Mockava i Litauen. Foto: Gediminas på litauiska Wikipedia - lt.wiki

Samhällsbyggnadskonsulten Tyréns gör ett strategiskt förvärv i Litauen och förvärvar Kelprojektas. Genom förvärvet stärker Tyréns sitt erbjudande och utökar verksamheten inom infrastruktur. Kelprojektas verksamhet fortsätter att bedrivas under befintligt namn och varumärke.  

Kelprojektas är Litauens största konsultbolag inom infrastruktur och bedriver även verksamhet inom konstruktion, vatten, geoteknik, miljö, trafik, plan- och landskapsarkitektur. 

Bolaget arbetar främst med projektering av broar, järnvägar och vägar men erbjuder även tjänster inom konstruktion, vatten, geoteknik, miljö, trafik, plan- och landskapsarkitektur. I Sverige verkar Kelprojektas genom bolaget ICCON som också ingår i förvärvet tillsammans med bolagen Urbanistika och Kelvista i Litauen.  

– Förvärvet av Kelprojektas är ett viktigt steg i vår strävan att växa på nyckelmarknader och ett sätt att forma ett ännu starkare internationellt erbjudande. Vi känner varandra väl sen tidigare samarbeten och har mycket gemensamt i hur vi arbetar med teknikutveckling, hur vi närmar oss våra kunders utmaningar och vilka värderingar som vägleder oss, säger Johan Dozzi, vd på Tyréns. 

Totalt har Kelprojektas drygt 250 medarbetare på tre kontor i Litauen. ICCON har sitt kontor i Stockholm. Bolagen omsätter tillsammans ca 100 mkr (€10m).

Tyréns och Kelprojektas har bland annat samarbetat i projekteringen av Tvärförbindelse Södertörn med mycket gott resultat. Samarbetet kommer även fortsättningsvis samordnas av ICCON som är en viktig länk mellan bolagen.

– Vi är mycket glada över det fördjupade samarbetet med Tyréns. Tillsammans med Tyréns kan vi fortsätta att erbjuda det bästa hos en oberoende, rådgivande konsult samtidigt som vi har tillgång till multidisciplinära tjänster på en internationell marknad när det efterfrågas av våra kunder, säger Algimantas Medžiaušis, vd på Kelprojektas.