Kina satsar miljarder dollar på ”vänskapsinfrastruktur”

Ett bakomliggande skäl till Kinas storslagna ambitioner är att landets ekonomiska tillväxt bromsat in. Kina är i princip färdigbyggt vad gäller vägar, bostäder och järnvägar. Nu söker man nya investeringsmarknader. Foto: Creative Commons, Kredit: Bridgesward

I Thailand, en teater riggad med hydrauliska platser kommer att ge publiken en känsla av äkta flygtur. I Australien byggs en skidbacke nära badstränder. I Tjeckien uppstår ett spa med kinesisk medicinsk behandling i landets södra vinodlarområde.

Alla tre projekt hör till Pekings ambitiösa insatser som går ut på att bygga geopolitiska och ekonomiska band runt om i världen. Intressant är också att alla tre projekt avviker från deras ursprungliga uppdrag, skriver New York Times.

President Xi Jinping lovade nyligen i Peking tiotals miljarder dollar för byggandet av vägar, kraftverk och hamnar i Asien, Afrika och Europa inom ramen av det så kallade Belt and Road- program.

Programmet innehåller en mängd stora, betydande infrastrukturprojekt, välsignade av den kinesiska regeringen i syfte att vinna nya vänner och breda ut landets inflytande i världen.

Förutom kinesisk-medicinska spa i Tjeckien finns planer för kinesiska kulturcentrum och temaparker i Ungern, Italien, Filippinerna, Ryssland, Serbien och Vietnam. Ett byggföretag använde Belt and Road-planen för att motivera en omfattande affär som går ut på att bygga en nöjespark i ett indonesiskt affärskomplex som inkluderar även ett Trump-ägt hotell och golfbana.

Utöver nöjesparker utökas Belt and Road-uppdraget även med geografiska projekt. I början fokuserade Kina på länder längs den gamla handelsvägen som en gång transporterat medeltidens resenärer inklusive Marco Polo, men nu har programmets officiella räckvidd utvidgats till Afrika och Sydamerika.

Nu vill EU ha mer kontroll över de kinesiska investeringarna i Europa och svenska Kina-experter välkomnar en granskning. Det finns en oro för att svenskutvecklad teknik och arbetstillfällen försvinner. Men experterna pekar också på att kinesiska bolag har helt rimliga skäl att söka sig utomlands, skriver Svenska Dagbladet.