Hagen Company investerar i världens största inomhusskidbacke

Skidbackens inomhusareal kommer att vara 40 000 kvadratmeter och kostnaden beräknas uppgå till 3,5 miljarder norska kronor. Illustration: Projektet SNØ
Interiörillustration av inomhusskidbacken. Illustration: Projektet SNØ

Ett antal framstående investerare har öppnat sina plånböcker för att skapa världens största helårsbana inomhus för skidentusiaster i Lørenskog utanför Oslo.

Skidbacken har en total areal på 40 000 kvadratmeter och kostnaden beräknas till 3,5 miljarder norska kronor

Skidbacken blir fyra gånger så stor som Telenor Arena och därmed världens största i sitt slag och den ska locka norrmän och -kvinnor till längdskidåkning, snowboard och alpin skidåkning året om.

Priset kan dock tänkas sända kalla kårar längs varje projektansvarig rygg, men vad gör man inte för att säkra norska skidmedaljer inför en annalkande global uppvärmning.

Den totala kostnadsramen som uppgår till 3,5 miljarder norska kronor, är nästan lika mycket som arkitektbyrån Snøhettas strandnära byggprojekt i Oslo eller stadens nya Opera.

Byggnadsarbetet har börjat, och skidkomplexet, som har fått det slående namnet "SNØ", skall enligt planerna bli färdigt 2019.

Grundarbetet kommer snart att slutföras, och för tillfället är det "inga större budgetöverskridanden", enligt Windingstad.

Den första byggnadsfasen har en kostnadsram på en miljard norsk kronor. Ungefär hälften finansieras genom utländsk kapital.

Källa: E24