Från kvarn till bostadsrätter

Från kvarn till bostadsrätter. Bildkälla: Byggom AB
Interiören har blåsts ut och byggts upp. Bildkälla: Byggom AB
Projektet omfattar tio lägenheter på mellan 75 och 130 kvadratmeter och en vindsvåning högst upp i huset. Bildkälla: Byggom AB

Text: Mari-Louise Paulson

 

På Mejerigatan i Åtvidaberg ligger en före detta industrilokal, Gamla kvarnen, från 1905 som nu omvandlas till bostadsrätter.

I den fem våningar höga före detta kvarnen som också tjänstgjort som fabrik för tillverkning av golvvax, tvätteri och finmekanisk verkstad, blir det nu bostäder. Byggherre är Daniel Wittzell och Cai Pettersson. Totalentreprenör är Byggom AB.

 

Projektet omfattar sammanlagt tio lägenheter på mellan 75 och 130 kvadratmeter fördelat på tre bostäder per våningsplan och så en högst upp i huset på våning fem. Till det byggs också en gångbro som leder in till Åtvidabergs centrum.

Det roliga är att hissen går rakt upp i lägenheten på femman. Det är lite ”Amerikanskinspirerat” att gå rakt in i våningen. Läckert. Och det är en fin utsikt därifrån, säger Mikael Sönner, projektledare och platschef på Byggom AB.

 

Varsam renovering

Även om Gamla kvarnen inte är byggnadsminnesklassad, eftersom det är en före detta industrilokal, så har man gått varsamt fram med renoveringen.

Beställaren har velat behålla så mycket som möjligt av den gamla interiören. För att kunna hålla byggkrav och energideklaration har vi tilläggsisolerat ytterväggar sedan har vi putsmålat yttersektioner för att få den där skrovliga ytan som det var förr i tiden. Ytterväggarna har vi målat vitt, säger Mikael Sönner.

 

En del finsnickerier har de också gjort eftersom fastighetens fönster är välvda. Alla fönster har bytts ut och nya har satts in. 10 balkonger har också byggts. Fastighetens bottenvåning huserar ett gemensamt utrymme samt en vinkällare med plats för vinprovning där de boende har egna kylar. Utöver vinkällaren byggs en öppen plats som de boende kan omvandla efter egna önskemål med till exempel kök eller ett övernattningsrum. I huset kommer det också att finnas cykelförråd och soprum

 

Öppna ytor

Interiört har man satsat på yta, alla lägenheter en öppen planlösning och skjutdörrar som går in i väggarna. I varje lägenhet finns det också två badrum med dusch och wc. Takhöjden är generös men skiljer sig mellan olika våningar.

Det är ju en gammal fabrikslokal med varierande takhöjd i olika delar av lokalen så det har vi anpassa oss efter. Takhöjden ligger på 2,60, 2,80 och 2,95, säger Mikael Sönner.

 

Hissbyte och byggregler

Den gamla industrihissen har bytts ut och ersatts med en nordisk hiss för att uppfylla gällande brandkrav. Allting ska vara klart för inflyttning den första december 2018.

– Att bygga om en gammal fabrikslokal är inte som en vanlig renovering. Vi har ju blåst ut, rivit ned och byggt upp och när man gör det veta man inte vad som väntar. Så vi har fått göra många konstruktiva lösningar på plats. Till exempel när det gäller att dra ventilation, el, avlopp och med brandsäkringar och brandväggar, säger Mikael Sönner.

 

Fakta:
Ombyggnad av en gammal fabrik från 1905 till 10 bostäder i Åtvidaberg.

Byggherre: Daniel Wittzell och Cai Pettersson W&P Real Solutions AB

Totalentreprenör: Byggom AB

Arkitekt: Germund Morén, Sonark Arkitektkontor