Vinnare av plåtpriset 2022 - Wingårdhs bostadshus "Oxford"

Vinnare av PLÅTPRISET 2022, Wingårdhs för Kvartetten Fas 1, Oxford. Arkitektbyrå Wingårdhs och byggherre Wallin. Foto: Plåt & Ventföretagen

I expansiva Hagastaden i Stockholm växer det just nu fram en blandad och tät stadsbebyggelse. Här står två eleganta bostadshus, "Kvartetten Fas 1, Oxford". Byggnaderna ska snart gå från två till fyra, men har redan hunnit prisas för sin skärpa, kvalitet och stilrena arkitektur. Arkitekterna från Wingårdhs och beställarna från Wallin fanns på plats under arkitekturdagen PLÅT22 den 17 maj, då vinnaren av PLÅTPRISET 2022 avslöjades.

– Det är väldigt roligt att få vinna Plåtpriset 2022 för just den här byggnaden. Det är ju skärpan i plåtdetaljerna och plåtens fina skiftningar som gör projektet. Den höga kvaliteten var möjlig tack vare ett nära samarbete mellan arkitekt, beställare och plåtleverantör genom hela projektet, säger Paula Stenqvist, handläggande arkitekt på Wingårdhs.

bild
Kvartetten Fas 1, Oxford, Wingårdhs. Foto: Patrik Lindell

Juryns motivering:

Välproportionerade och fint komponerade volymer som för tankarna till klassisk amerikansk höghusarkitektur. Plåtfasadens precisa utformning förstärker husens slankhet — en smakfull och tidlös elegans. Husens materialval och detaljutformning vittnar om ett bra samarbete mellan en ansvarsfull beställare och en kunnig arkitekt. Plåtarbetet är utfört med stor skärpa och är synligt även från husets insida.

Svensk Byggplåt är sponsor till PLÅTPRISET 2022 och priset delades ut av Johan Lindström, ordförande i Svensk Byggplåt och vd på Plåt & Ventföretagen.

Byggnadens namn: Kvartetten Fas 1, Oxford
Ort: Stockholm
Arkitektbyrå: Wingårdhs
Plåtmaterial: Anodiserad aluminium i olika bruna kulörer
Plåtslageriarbete/plåtmontage: Fenestra Wieden
Byggherre: Wallin
Byggföretag: Reomti Bygg AB

Förutom ära och berömmelse fick vinnarna ta emot den specialutformade PLÅTPRIS-pokalen i koppar, signerad konstnären Marie Louise Kold.

PLÅTPRISET tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.