Uppförandet av Umeås nya broar tidigareläggs

Bilden visar en illustration av hur gång- och cykelbroarna planeras att placeras. Broarna sammanlänkar Norra Ön med Teg och konstnärligt Campus. Illustration: White arkitekter

Planeringen för nya gång- och cykelbroar på Norra Ön i Umeå, som ska förena stadens centrala områden, tidigareläggs nu. Detta för att öka chanserna att dra nytta av stadsmiljöavtalet som kommunen har fått beviljat.

År 2019 fick Umeå kommun detta avtal för att delvis finansiera nya gång- och cykelkopplingar till Norra Ön, inklusive broar, förbindelser över ön och förbättringar av befintliga gång- och cykelvägar på Tegs- och stadssidan. För att dra nytta av avtalet måste broarna vara klara senast 2029.

För att underlätta för att dra nytta av stadsmiljöavtalet har byggnadsnämnden beslutat att dela upp detaljplanen för Norra Ön i två delar. Den första delen kommer att hantera de norra gång- och cykelbroarna. Genom att göra detta kan planeringen av broarna fortsätta medan kommunen samtidigt arbetar med planeringen för resten av Norra Ön.

– Delningen av detaljplanen skapar en bättre flexibilitet att jobba med parallella processer för de olika utredningar och tillståndsprocesser som krävs, säger Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande.

Centerpartiet föreslog att ärendet skulle återförvisas för att få mer tydlig information innan beslutet om att dela upp detaljplanerna fattades.

– Vi är i grunden positiva till utvecklingen av Norra Ön, men vi tycker att det finns för många osäkerheter för att vi ska kunna gå vidare och planlägga gång- och cykelbroarna innan vi vet hur detaljplanen för hela ön blir, säger Robert Axebro, byggnadsnämndens vice ordförande.

Nämnden beslutade enligt tjänstemännens förslag att planläggningen av gång- och cykelbroarna ska genomföras i en separat detaljplan.

– Det är viktigt med en broförbindelse över älven. För att broarna ska vara möjliga att bygga krävs också att vi bygger för bostäder och verksamheter på ön, men vi har inte tagit beslut om att bygga några broar och ser inte att det hindrar oss från att separera planläggningen av gång- och cykelbroarna från resten av detaljplanen för Norra Ön, säger Mikael Berglund.

b
Ön - Avgränsning planområde broetapp Norra Ön. Bild: Umeå kommun