Byggboom i Sverige och på andra håll i Europa, ingen exponering mot Asien eller den krisande oljesektorn - byggbolagen ser ut att ha ett bra läge 2016.
Men Skanskas position i USA väcker en del frågetecken.
Byggjätten Skanska redovisade en högre vinst för fjärde kvartalet, som klådde analytikernas förväntningar, och ökar utdelningen oväntat mycket.
-Vi har sålt väldigt mycket fastigheter under sista kvartalet, med bra resultat. Bostadsmarknaden i Sverige är stark, säger vd Johan Karlström.
Däremot backade orderingången rejält. Förklaringen finns i USA, där Skanska enligt Karlström är mer försiktigt med vilka projekt bolaget ger sig in i. Men han tillstår att konkurrensen på den amerikanska marknaden är hård. Kunderna är dessutom också försiktigare. I tredje kvartalet tvingades Skanska vinstvarna sedan stora projekt skjutits på framtiden, och här finns fortfarande en del frågetecken inför framtiden.
Flera stora byggbolag har rapporterat sina resultat i veckan, och reaktionerna på börsen har varit blandade. JM:s aktie rasade, sedan vinsten minskat. Även Skanska backade, delvis på grund av USA. NCC rusade i stället, då förväntningarna varit nedtryckta inför rapporten.
Men som helhet ser det ljust ut för branschen framöver.
-Om man ser till all annan oro som pågår, bland annat med oljepriset, känns det som en sektor med bra läge, framför allt om du som bolag har Nordenexponering, där det finns bostadsbrist, och stater i både Norge och Sverige som är beredda att spendera pengar på infrastrukturer, säger en analytiker som vill vara anonym.
Byggbolagen har ingen direktexponering mot Asien. Lägg till fortsatt låga räntor, som gör att både privatpersoner och företag som vill investera kan låna billiga pengar.
-Det är bra för byggbolagen, säger analytikern.
Regeringen har signalerat att den vill öppna för fler utländska byggbolag som ett sätt att få mer fart på den svenska marknaden. Finansminister Magdalena Andersson (S) sade nyligen att byggkostnaderna har ökat på ett orimligt sätt.
-Vi välkomnar konkurrens, säger Johan Karlström.
Men det är inte avgörande för att öka byggandet, anser han.
-Det är beklämmande att se hur långsamt det går för politikerna att genomföra de åtgärder som behövs. Det handlar om en uppsjö av regelförändringar. Kommunerna måste lägga manken till och detaljplanera mark. Och så måste infrastrukturen byggas ut, säger han.
(TT)