Kulturen tar plats i anrik porslinsfabrik

Värmdös nya kultur- och upplevelsecentrum, Porslinsfabriken, kommer samspela med befintliga verksamheter i den kulturhistoriska miljön i Gustavsbergs hamn. Illustration: Murman Arkitekter

Ett nytt kultur- och upplevelsecenter vid namn Porslinsfabriken växer fram i Värmdö kommun. Som namnet antyder är det just den gamla porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn som kommer stå värd för kommunala kulturverksamheter. Befintliga aktiviteter får flytta in och nya tillkommer. Värmdöborna kan se fram emot ett kulturcentrum med ett rikt utbud för alla åldrar och intressen.

Den gamla hushållsporslinsfabriken i Gustavsbergs hamn kommer delvis utgöra det nya kultur- och upplevelsecentret och helt nyligen beslutade man att det ska heta Porslinsfabriken.

– Porslinsfabriken är ett unikt namn på ett kulturhus som kommer att vara en samlingsplats för många spännande verksamheter som betyder mycket för många medborgare, säger Fredrik Sneibjerg, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Kulturhistorisk miljö

Fabriksbyggnaden, som ritades av Olof Thunström och stod färdig 1939, är i sig av kulturhistoriskt värde. Porslinsfabriken var på sin tid en modern fabrik och byggdes enligt sågtandsprincipen med ljusinsläpp i taket för att att få en jämn ljusfördelning. Den totala ytan uppgår till cirka 26 000 kvadratmeter och fabriken kommer fortsätta med porslinstillverkning i delar av byggnaden. Den tidigare mässhallen, som är i behov av omfattande renovering, utgör cirka 6 000 kvadratmeter. Structor Projektpartner Hus i Stockholm AB är projektledare för ombyggnaden.

Ett lyft både inne och ute

Uppdraget att utforma det nya kulturcentret gick, i konkurrens med fyra andra arkitektbyråer, till Murman arkitekter. Deras uppgift var att visa på hur Porslinsfabriken kan utvecklas till ett kulturcentrum som samspelar med befintliga verksamheter i den kulturhistoriska miljön i Gustavsbergs hamn. Uppdraget inbegriper både interiören och utvändiga åtgärder.

– Vi har tagit fram en ny uppstickande byggnadsvolym mitt i mässhallen som ger mer rumshöjd till hörsalen och som möjliggör verksamheter som kräver en högre takhöjd. Vi har även gjort vissa fasadförändringar, berättar Hjalmar Mann på Murman Arkitekter. En viktig del av projektet är också att vi öppnar upp och sätter nya partier i många av de lanterniner som nu är igensatta.

Späckat utbud

Porslinsfabriken beräknas stå klar under 2017 och kommer erbjuda besökare i alla åldrar ett rikt upplevelsecenter. Befintlig verksamhet som biblioteket, Kulturskolans skapande verksamhet, Porslinsmuseet, Gustavsbergs Konsthall och verksamheter för unga kommer flytta in. Undervisning inom musik, drama, bild, keramik och dans kommer beredas plats och likaså ungdomsverksamhet med replokaler, kreativ verkstad och inspelningsstudio. De minsta får ett lektorg och ett kafé erbjuder servering. Hörsal, öppen scen, möteslokaler, kommersiella verksamheter och ett kommunalt showrum för Värmdö kommun är andra planerade inslag.