Elsäkerhetsverket har under 2015 besökt 61 tillfälliga asylboenden i landet för att undersöka elsäkerheten. Enligt en rapport hade flertalet av dessa elfel eller brister som kräver en åtgärd.
Enbart vid cirka hälften (36 av 61) av anläggningarna kände innehavaren eller verksamhetsutövaren till regelverk gällande skyldigheter att kontrollera starkströmsanläggningen.
-Alla vet tyvärr inte vilka skyldigheter de har som innehavare av en starkströmsanläggning och vilka regler som ska följas för att anläggningen ska vara säker, säger Göran Olsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket och ansvarig för projektet i ett pressmeddelande..
Två av tre anläggningar visade brister vid den utförda inspektionen. Det handlar exempelvis om spänningsförande delar som var åtkomliga för beröring, spruckna och trasiga vägguttag, samt skyddsjordade och icke skyddsjordade vägg- eller lamputtag som monterats inom samma utrymme.
-Det är elfel som kan få allvarliga konsekvenser, men lyckligtvis har ingenting än varit så allvarligt att vi tvingats stänga något boende. Innehavarna har visat ett stort engagemang för att snabbt åtgärda fel och brister, säger Göran Olsson,
I de fall där man inte följer gällande bestämmelser ställer Elsäkerhetsverket krav på att felen rättas till inom cirka tre veckor. Är det en allvarligare typ av fel eller väldigt omfattande kan också krav på en åtgärdsplan under längre tid ställas.
Informationsinsatser bör genomföras
Enligt Elsäkerhetsverket är bristen på kunskap och det stora antal fel som framkommit tyder på att informationsinsatser är nödvändiga. Både till Migrationsverket i egenskap av beställare av tillfälliga asylboenden, men även till innehavare eller verksamhetsutövare av denna typ av anläggningar.
-Vi har initierat en diskussion med Migrationsverket om de här frågorna, säger Göran Olsson.