Akademiska Hus planerar innovationsarena

Bild: Tengbom Arkitekter

Akademiska Hus planerar för en innovativ byggnad för innovation. Det är en del av målet när Johanneberg Science Park etapp 2 planeras. JSP2 är Akademiska Hus första byggnad med ett eget innovationsprogram för både byggprocessen och dess fortsatta liv som innovationsarena.

Tanken med byggnaden är att här ska det senaste testas inom en rad områden för att skapa en innovativ och hållbar byggnad som blir en värdeskapande mötesplats för hyresgäster, akademi, näringsliv och samhällsaktörer.

Johanneberg Science Park är en samverkansmiljö för idé- och kunskapsutbyten på Chalmersområdet i centrala Göteborg. Nyligen färdigställde Chalmersfastigheter etapp 1 av utvecklingen i området och just nu planeras Johanneberg Science Park etapp 2 (JSP2) - en 10 600 kvadratmeter stor kontors- och forskningsbyggnad som blir en samverkansmiljö där hyresgäster och partners deltar i utvecklings- och innovationsprojekt.

– I JSP2-projektet vill vi utmana både oss själva, våra leverantörer, hyresgäster och partners till att vara innovativa och leverera mer än det som är standard. För Akademiska Hus handlar det inte bara om att skapa en innovativ byggnad utan även om att utveckla branschen och vår egen verksamhet till att vara än mer innovativ, säger Birgitta van Dalen, regiondirektör för Akademiska Hus region Väst.

Johanneberg Science Park etapp 2 är det första projektet som planeras med Akademiska Hus nyligen framtagna innovationsstrategi som grund.

– Vi är mycket positiva till att JSP2 utvecklas till en innovationsarena, det blir ytterligare en test- och demonstrationsmiljö som stärker området. JSP2 är ett kvitto på att vi gör rätt saker och är på rätt väg som science park. Vi vill nu bredda mångfalden i branschetableringen så att fler kan bidra in i samhällsbyggnadsprocessen, säger Mats Bergh, vd för Johanneberg Science Park.

Byggstart för JSP2 är inte beslutad men beräknas till våren 2017 och inflyttning är beräknad till våren 2019. När byggnaden är färdigställd ska den fortsätta att användas som innovationsarena.