”EU kräver att trä är CE-märkt”

Egenskaper som påverkar prestandan hos olika träslag är bland annat densitet, cellstruktur, hartser med mera. Foto: Woodsafe
Brandskyddsimpregneringen gör att träet inte brinner av egen kraft. Foto: Woodsafe

Beställare och distributörer slarvar med att köpa in CE-märkta plankor till träbyggen. Det menar Thomas Bengtsson från Woodsafe Timber Protection. Branschen måste skaffa sig kunskap och förstå att brandskyddat trävirke måste vara certifierat och inte enbart brandprövat för att uppfylla EU:s byggproduktförordning 305/2011.

- Det är lite som skaffa körkort helt enkelt. Branschen måste inse att det är allvar det här med att träprodukten är certifierad, säger Thomas Bengtsson, vd för Woodsafe Timber Protection.

Thomas Bengtssons företag är specialiserat på att förädla trävirkets egenskaper så att det håller rätt prestanda som finns i Boverkets BBR. Processen att förädla träets egna egenskaper går till enligt principen att syre ersätts med brandskyddsmedel där vakuum tar bort syret från vedens cellstruktur och ersättas sedan med brandskyddsmedel via högt tryck.

Vissa träslag är svårare än andra att impregnera. Björk är till exempel enklare än gran medan lärk är svårare än furu. Egenskaper som påverkar prestandan är bland annat densitet, cellstruktur, hartser med mera.

- Impregneringen gör att träet inte brinner av egen kraft. Det är klart att om det kastas bensin på till exempel en träfasad så kommer träet ta skada vid brand men det kommer inte bidra med ökad  brandtillväxt, berättar Thomas Bengtsson.

Ekonomi går före behörighet

Ett problem som Thomas Bengtsson ser det, är att beställare ofta önskar lågt pris och korta leveranstider när det kommer till skarpt läge för upphandling. Då får kvalitetskontrollen stryka på foten och kan i slutändan innebära stora kostnader och framförallt ökad risk för såväl liv som egendom.

- Det är viktigt att branschen värderar certifierade produkter och tillverkare med behörighet att placera produkter på marknaden. Ingen seriös aktör skulle välja takstolar utan CE-märkning, limträbalk utan korrekt hållfasthet och så vidare. Så frågan är, varför ska slutkund acceptera träprodukter som inte är certifierade och tillverkare som saknar behörighet att placera brandskyddat trä på EU:s gemensamma marknad?

Prestandadeklaration är den röda tråden i kedjan

Thomas Bengtsson avslutar med rådet att nedströmsanvändare måste kräva prestandadeklaration för den produkt som är tänkt att användas i byggnadsverket. Utan prestandadeklaration får produkten inte placeras på marknaden och inte heller användas av byggföretaget i själva projektet. Genom att använda Bilaga-E ökar möjligheten att sålla ut felaktig dokumentation och produkter med bristfälliga egenskaper.