”Eco Now House” fick vattenburen golvvärme

I slutet av 2016 konverterades uppvärmningen i ett bostadshus i Vallentuna från direktverkande el till klimatsmart vattenburen golvvärme.

Konverteringen, som genomfördes av företaget Thermotech inom ramen av klimatprojektet Eco Now House. Ett projekt som också handlar om hållbar renovering. Samtidigt genomförs en studie i hur man kan minska sitt klimatavtryck. Huset står nu klart och invigdes den 9 november 2016.

I huset, vars omvandling beskrivs i ett pressmeddelande från Thermotech Scandinavia AB, ligger i Vallentuna, bor Anders Hallström med hustrun och tre barn. För några år sedan fick Anders idén att göra om sitt radhus från 60-talet till ett toppmodernt ekohus. Visionen var att samla marknadens smartaste lösningar och mest sunda materialval i ett och samma objekt och sedan mäta familjens klimatavtryck under ett års tid.

”– När det pratas ekohus handlar det ofta om nybyggen. Jag ville visa hur man själv kan energieffektivisera och renovera sitt boende så effektivt och miljövänligt som möjligt, förklarar Anders, som letat och analyserat marknaden globalt för att hitta de bästa och mest effektiva lösningarna”.

Så föddes projektet Eco Now House, inom vilket Anders totalt förvandlade ett radhus från 1968 till ett modernt ekohus utan att kompromissa med vare sig komfort, design eller miljö. Som uppvärmning av huset har familjen valt en luft-vatten värmepump kombinerat med vattenburen golvvärme från. Golvvärmen installerades som flytande golv för att få tillräcklig isolering.

Huset är också en del av ett större projekt där familjens klimatavtryck mäts under ett helt år. Det globala klimatmålet till 2050 är 1 ton Co2 per person/år.

Allt familjen gör kartläggs och mäts för att se vilken Co2-belastning det har. Huset blir en viktig del, men även resor, mat och övrig konsumtion inkluderas. Då framgår också hur effektivt huset verkligen blev under faktiska levnadsförhållanden med tre barn.

Fakta om vattenburen golvvärme och energi:

Med hjälp av vattenburen golvvärme fördelas värmen i rummet jämnare jämfört med andra uppvärmnings-system. Det medför att medeltemperaturen i värmesystemet kan hållas lägre än med exempelvis radiatorer, vilket ger en energibesparing. Energianvändningen påverkas av bostadens isolering, vilken inomhustemperatur man vill ha samt hur stor del av säsongen man har värmesystemet påslaget. (Källa: Thermotech Scandinavia AB)