Malmö stad tecknar ramavtal för Varvsstaden

Varvsstaden är Kockums gamla varvsområde och en del av Västra Hamnen i Malmö. Foto: Malmö stad
Varvsstaden är Kockums gamla varvsområde och en del av Västra Hamnen i Malmö. Foto: Malmö stad

Malmö stad har tecknat ett köpe- och ramavtal med det privata bolaget Varvsstaden. Avtalet godkändes av Malmö stads tekniska nämnd. Ramavtalet innebär ett startskott för den fortsatta utvecklingen av Varvsstaden, med bostäder, arbetsplatser och kommunal service. Markköpet möjliggör även för att bygga en helt ny skola och en förskola i området.

– Tillsammans har vi skapat förutsättningar för Varvsstaden AB att fortsätta utveckla det gamla varvsområdet. Varvsstaden är ett viktigt område som låter gamla staden och Västra Hamnen växa ihop, vilket betyder mycket för utvecklingen av centrala Malmö, säger Håkan Thulin, Malmö stads exploateringschef.

Kockums gamla varvsområde i Västra Hamnen går idag under benämningen Varvsstaden. Området ska omvandlas från industrimark till ett modernt innerstadsområde med blandade funktioner som bostäder, kontor och kommunal service. Varvsstaden har ett exceptionellt bra läge, precis i mötet mellan gammalt och nytt i centrala Malmö. Här tas en del av stadens historia tillvara samtidigt som framtiden formas.

Förutsättningar för Varvsstadens utveckling

Ramavtalet gäller främst fastigheten Hamnen 21:149, som utgör större delen av området Varvsstaden, för att kunna bygga en skola för 550 elever och en förskola för cirka 80 barn. Priset, 45 miljoner kronor, gäller ett markområde om cirka 11 150 kvadratmeter.  

Avtalet reglerar bland annat genomförandefrågor och fördelningen av kostnader för infrastruktursatsningar i och i anslutning till området. Tillsammans med kommande detaljplaner och exploateringsavtal anger det förutsättningarna för byggande och utbyggnad av området.

– Genom avtalet skapas förutsättningar för en skola och förskola i området, redan i ett tidigt skede. Här ger vi plats åt framtidens Malmö. Det känns bra, säger Håkan Thulin.

Malmö stad har sedan tidigare tagit fram en utvecklingsplan som anger riktlinjer för planeringen av Varvsstaden, med stråk och platser, offentlig service, kommunikationsvägar, grönstruktur och bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.