Schneider Electric levererar IoT-plattform för fastigheter

Foto: White Arkitekter

Det är det nordiska byggbolaget Hent som har fått i uppdrag av kommunen att bygga kulturhuset och hotellet. Projektets första fas, att ta fram den övergripande tekniska lösningen för byggnaderna, är klar sedan tidigare. Nu är även avtalet för fas två underskrivet vilket innebär att kommunen har gett grönt ljus för byggstart.

Schneider Electric har arbetat tillsammans med Hent under hela projekterings- och budgetprocessen och ska leverera sin IoT-plattform för fastigheter, EcoStruxure Building Operation, till projektet för att koppla upp fastigheten och skapa förutsättningar för smart styrning. Plattformen kommer bland annat att styra och reglera byggnadernas värme, ventilation och kyla i syfte att maximera energieffektiviteten och inomhusklimatet.

– Vi är mycket stolta över att få det här uppdraget och över att få bidra till Skellefteås kulturliv på vårt vis. Vi ska se till att göra både hotellet och kulturhuset till några av världens smartaste och mest energieffektiva byggnader, säger Stig Mellström, affärsutvecklare för Schneider Electric i Umeå och Skellefteå.

Det är Schneider Electrics lokala kontor i Skellefteå som kommer att utföra arbetet.

– Schneider Electrics lokala närvaro och globala kompetens är en stor styrka och en av anledningarna till att de fick uppdraget, säger Vegard Brå, projektchef på Hent.

Hent har lång erfarenhet av att bygga både stort och i trä – något som kommer vara av stort värde för projektet. Hotellet ”Sida vid sida” ritat av White Arkitekter blir nämligen världens högsta trähus. Kulturhuset ska även få gröna tak med ängsväxter som hanterar dagvatten, bidrar till biologisk mångfald och förbättrar isoleringen. Beslutet att bygga ett kulturhus fattades av Skellefteås kommunfullmäktige 2015. 2016 vann White Arkitekter en allmän internationell arkitekttävling med sitt bidrag ”Sida vid sida”. Kulturhuset och hotellet förväntas stå klart 2021. ­