Många kommuner runtom i landet satsar på att modernisera och bygga till sina skol- och förskolfastigheter. Somliga väljer att bygga helt nytt och satsa på passivhus eller bygga nytt som rustar kommunen för ett ökande elevunderlag.
Vid Västra Torget i Jönköping invigde fastighetsbolaget Brandtornet 151 nybyggda studentlägenheter lagom till höstterminsstarten 2013. De nybyggda lägenheterna i kvarteret Järnbäraren, varav 142 har en boyta på 28 kvadratmeter och nio har en boyta på 44 kvadratmeter, var efterlängtade av stadens studenter.
I Malmö renoveras Geijerskolan i stadsdelen Limhamn Skolan kommer att byggas i två etapper, några av de befintliga tegelbyggnaderna bevaras. Arbetet med upprustningen sker i tre etapper, vilket innebär att somliga klasser flyttas till en närliggande skola. En etapp inleds sommaren 2015 och pågår fram till maj 2017, då skolans huvudbyggnad rivs och ersätts med en nybyggd fastighet. Efter ombyggnationen, som beräknas pågå till 2018, kan Geijerskolan ta emot 600 elever jämfört med dagens 450. I Malmö stads planer ingår även en ny förskola med plats för drygt 80 barn.
Bergsåkers skola rustas för framtiden
Bergsåkers skola i Sundsvall, med elever från årskurs tre till nio, genomgår en omfattande ombyggnation som genomförs i flera etapper med mark- och takarbeten samt in- och utvändig renovering. Syftet med ombyggnationen är att omvandla dagens logistisk uppdelade skola till en samlad enhet. Upprustningen kommer att resultera i en energieffektiviserad skola som bättre tillvaratar sina ytor. Ombyggnationen rustar även Bergsåkers skola för en eventuell ökning av elevunderlaget framöver. Under ombyggnationen, som inleddes med markarbeten i juni 2013, bedrivs undervisningen i mobila paviljonger. I september 2015 räknar byggherren Sundvalls kommun med att projektets sista etapp står klar.
I Smista, som ligger i Segeltorp i Huddinge kommun, står Smista förskola klar för inflyttning i oktober 2014. Området är expansivt och behovet av nya permanenta barnomsorgsplatser är stort. Förskolan är en del av ett partneringprojekt mellan NCC och Huddinges kommunala fastighetsbolag Huge. Smista förskola blir den tredje förskolan som uppförs utifrån passivhusteknik. Förskolan består av 1 000 kvadratmeter fördelat på två plan med ett eget tillagningskök och fem avdelningar för totalt 100 barn.
Levande lärmiljö för framtidens byggnadsingenjörer
Vid skolan för Byggteknik och design på KTH i Stockholm leder Akademiska hus en ombyggnad av utbildningslokalerna för skolans byggnadsingenjörer. Hösten 2015 kan studenterna flytta in i sina nya lokaler. 600 studenter samt lärare och forskare från avdelningen Byggteknik och design flyttar från Haninge till KTH Campus för att samlokaliseras med övriga arkitektur- och samhällsbyggnadsskolan i centrala Stockholm. Därför byggs cirka 4000 kvadratmeter lokaler i väg-och vattenkvarteren om till lärosalar, kontor, studiehall och matsal.
Huset utformas som ett studieobjekt och inlärningsmiljö för de framtida byggingenjörerna, vilket bland annat innebär att installationer i byggnadens gångstråk och korridorer, exempelvis ventilationsutrustning och sprinklerledningar, integreras på ett fullt synligt sätt i byggnaden. I huset byggs också ett labb för byggnadsinformationsmodellering, BIM, där studenterna kan visualisera framtida byggprojekt innan de förverkligas. I samband med ombyggnationen utrustas några av skolans öppna laborationshallar med nya bjälklag, vilket medför att fastighetens yta utökas med drygt 650 kvadratmeter. Målsättningen är att klassa den ombyggda fastigheten som Miljöbyggnad Silver.
Planerad om- och tillbyggnad i Sigtuna kommun
I Sigtuna kommun planeras en om- och tillbyggnad av Orions förskola. Förskolan, som byggdes på 1970-talet, är i stort behov av modernisering. Enligt planen ska förskolan moderniseras med en tegelfasad med gröna inslag och generösa glasytor.
– En utmaning i konstruktionsarbetet var de tre skyddsrum som finns i fastigheten. Konstruktionerna i dessa rum måste godkännas av MSB och av en sakkunnig med inriktning på skyddsrum. Enligt ritningarna ska förskolan bland annat få en ny, öppen och ljus planlösning. Det innebär bland annat att avloppsledningarna behöver dras om i fastigheten, säger Jesper Waage, vd på Knut Jönson Ingenjörsbyrå i Sigtuna, som ansvarar för konstruktionsarbetet på Orions förskola.
Nybyggd förskola i Nacka för 100 barn
På Igelbodavägen i Nacka kommun stod Isis förskola klar i december 2012. Förskolan byggdes på en tomt där en befintlig förskola låg. Den gamla förskolan var i dåligt skick och revs för att frigöra utrymme för den nya. Förskolans gård har försetts med nya lekytor med gummimattor, rutschar, kompisgunga och en nedsänkt sandlåda.
– Förskolan är ett platsbyggt lösvirkeshus som består av fem avdelningar för drygt hundra barn. Vår målsättning är att så småningom miljöcertifiera fastigheten enligt Green Building, säger Torkel Jäderö, Nacka kommuns projektledare för Isis förskola.
I Hammarby Sjöstad i Stockholm invigdes Lugnets skola i mitten av januari. Den kombinerade skolan och förskolan är byggd för 600 elever i åldrarna ett till tolv år. Lugnets skola är den första skolan i Stockholm som tilldelats utmärkelsen Guld enligt miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad. På skolans tak finns ett uteklassrum och skolan värms upp med bergvärme.
Isis förskola, nybyggnation av förskola, Nacka kommun
Byggherre: Nacka kommun
Totalentreprenör:
Arkitekt: Snidare Arkitekter
Omfattning: 937 kvadratmeter fördelat på fem avdelningar
Tidsram: Byggstart december 2011, stod klart december 2012
Byggkostnad: 27,5 miljoner kronor