I modern badrumsdesign kombineras gärna material av helt skilda slag på ett sofistikerat sätt. Lenaste porslin och komposit kan stå mot rått tegel eller betong. Glasmosaik mot grovt trä. Slät marmor mot mönstrad keramik. En minimalistisk design får extra höjd med en antik möbel. Organiska former i skönaste marmor skapar nya harmonier. Och återanvändning av marmor och sten från gamla miljöer blir ny, tuff inredning.
Alla dessa möten mellan material men också former, skapar önskad spänning. Krockar mellan lätt och tungt, mellan lent och grovt, mörkt och ljust och så vidare, används av många designer på ett särdeles raffinerat sätt. Och organiska former lättar upp annars rätvinkliga miljöer.
Lysande vitt mot ”dystert”
Lysande vitt porslin eller kompositmaterial i badkar och handfat kan lyfta en miljö som skulle kännas murrig om man valt något mer ton i ton. Detta är särskilt tydligt i den skarpa kontrasten mellan de grå cementväggarna och det fristående, mjukt böljande badkaret från Agape. Karet är i len Cristalplant i Agapes Pear-serie. Det är designat av Patricia Urquiola, som gärna arbetar med böljande, lekfulla former.
En annan kontrast som också fungerar utmärkt är Milldues arrangemang. Här är det enkla, strama linjer i riktigt vitt från serien Pivot som bryter av mot en mjukare men ändå kraftfull röd tegelvägg. Tillhörande skåp i mörkt trä står också vackert mot teglet. En enormt hög spegel understryker rummets höjd.
Simas har det poetiska handfatet Ower, designat av Chiara Valeri. Ower står som en skulpterad, vit blomma mot den ruffa väggen bakom. Mjuka linjer och exakta volymer ger det funktionella tvättstället mycket karaktär.
Mörka färger och vitt
Att vitt porslin och kompositmaterial står fint mot det råa, lite grova är tydligt. Men det lyser också välgörande i mer färgstarka miljöer, något som designern Marc Sadler tagit fasta på i sin kollektion Concept Wall för Burgbad. Det är ett modulbaserat väggsystem som runt ett mittsegment kan byggas horisontellt eller vertikalt eller både och.
I Concept Wall har Sadlers ledstjärna varit de fyra elementen – jord, vatten, eld och luft – när det gäller de många färger man kan välja bland. Mot mörka väggar i svart och grått hänger moduler i blått, violett, lejongult, turkost och rött – allt i mättade toner, som kontrasterar fint mot de vita, lysande handfaten.
Ljusare med inslag av trä
Det extremt vita i sanitetsprodukter kan också möta olika träslag. Tyska Burgbad visar en ö med kar och handfat på varsin sida om ett väggstycke klätt med glas i modulsystemet rc 40. rc står för room concept och formgivare av den ljusa serien är nexus product design. De lackade partierna kan bytas mot ljust trä och behålla samma lätta, luftiga intryck.
Ett ljust intryck ger också det smarta, fristående badkaret Tank Square Wood från Moma Design. Här möter vit Corian trä i form av ek. Men man kan också välja mer kontrast med lite mörkare ebenholts. Det generösa karet har praktiska fack och hyllor. Designer är Ignazio Di Masi.
Samme designer har skapat handfatsmöbeln Slim Wood från Moma Design. Det är dubbla, ganska stora handfat i vit Corian med en smart sluttning inåt. Lådorna har fronter i mörkare ebenholts, men för här finns valmöjligheter.
Ädla former
Formen skapar också intressanta möten i badmiljön. Från Toscoquattro kommer det geometriska tvättstället Sixty. Den enkla formen – en fyrkant med rundade hörn – är mjuk och elegant. Sixty, designat av A. Forte & C. di Marzio, tillför harmoni i den strama miljön.
Nytt för i år från Kreoo by Decormarmi är handfatet Cashmere. Enzo Berti har formgivit en utdragen, raffinerad oval i brun eller vit onyxmarmor. Det är vardagslyx med ett sällsynt uttryck och med en sammetslen yta som namnet antyder.
Antonio Lupi har länge producerat skulpturala kar och handfat i kompositmaterial och marmor i extrema, gärna organiska former. Nu lanserar de ett nytt tvättställ på piedestal i marmor kallat Dieresi. Dieresi har en originell form i ett enda stycke marmor från Carrara. Kanterna är mjukt rundade och ytan len som siden. Designer är Carlo Colombo.
Ceramica Cielo har flera serier i vackra, organiska former. Karim Rashid har skapat deras tvättställ Amedeo som nu kommit i flera nya, originella färger. Det är jordfärger och toner uppkallade efter olika växter, till exempel Agave eller Cacao, Tabacco, Tufo och Salvia.
Minimalism mot tradition
Bisazza har en kollektion skapad av fantasifulle Marcel Wanders, som har en speciell känsla för det lätt depraverade. I kollektionen ingår ett minimalistiskt badkar, format som en tvål i vitt fiberglas. Mot detta ställs nu några antika möbler och Wanders nya keramiska kakelplattor i hans omisskännliga stil.
Kaklet heter Frozen Garden och består av Frozen Flower och Frozen Crystal. Frozen Garden finns i vitt och svart. Kakel är nytt för Bisazza. Man tänker sig kaklet också som väggbeklädnad i andra utrymmen än badrum.
Klassiska kakelplattor i kollektionen Cementina möter slät minimalistisk marmor på ett dekorativt sätt och ger en känsla av vintage. Kaklet i format 20 x 20 cm passar också som golv. Ett modernt handfat på en grov träskiva gör materialkombinationen elegant. Cementina kommer från Ceramica Fioranese, som även har många produkter i sten, marmor och trä.
Mycket på en gång
Milldue har gjort några stora badkar för verkligt extravaganta miljöer i kollektionen Glamour, kanske tänkt för lyxiga hotell. I till exempel Majestic har man inte sparat på krutet. Exklusiva färger och material som marmor, onyx, granit, keramik och glas förekommer och till detta paneler i träfaner och benställning i krom. För lyxen står Samuele Mazza och Alessandro La Spada.
Bisazza har under åren skapat många raffinerade miljöer med sin glasmosaik. Ny är violetta Kyoto i gruppen Vetri Blends. I den eleganta miljön är badkaret nedsänkt i trägolvet och grått i botten. I övrigt är karet och väggarna klädda med lila Kyoto. Detta kombineras på ett spännande sätt med en supermodern, fristående armatur och en bänk.
För Jacuzzi har arkitekten Marco Piva skapad Moove Collection. Karet är i skimrande, vit akryl med vågiga paneler. På bilden står det vita akrylkaret i ett hörn men kan också stå helt fritt. I den minimalistiska miljön blandas många material – akryl, trä, glas, komposit och sten – på ett elegant sätt.
Nya produkter av gammalt
Mitt i marmorbältet mellan Pietra Santa och Forte dei Marmi och inte långt från staden Carrara, på västra sidan om bergskedjan Apenninerna, har företaget Salvatori sin verksamhet. Tredje generationen Salvatori, optimerar stenmaterial med en exklusiv behandling. Det betyder att de skapar nya material av återanvänd sten eller marmor för exklusiva butiker och hotell.
Salvatoris produkt Lithoverde, framställd av 99 procent återanvänt material, är hållbar och har liten miljöpåverkan. Rodolfo Dordoni har för Salvatori skapat en minimalistisk kollektion kallad Onsen i Lithoverde, framställt av stenen Pietra d’Avola. Dordonis Onsen i sten har en tuff och maskulin utstrålning men finns också i vit Carraramarmor med en helt annan look.
Återanvänt är skönt
Den italienska keramiska industrin är betydande. Ofta har man ett brett spektrum av produkter för golv och vägg – i trä, marmor, sten, klinker, keramik med mera. Detta gäller även företaget Provenza utanför Modena. Ett av deras ben är återanvändning.
Man använder betong från nedlagda industrianläggningar och man ”räddar” marmor från praktfulla byggnader som inte får vara med längre. Allt blir nya material för inredning i alla typer av miljöer och även för utemiljöer. Deras badrum med grått betonggolv och ljusare duschvägg mot sten är riktigt tufft.
Alla dessa möten mellan olika material ger utrymme för fantasi och originalitet. Att en del av dem dessutom är återanvänd sten, marmor och betong som bidrar till snygg, modern inredning i stället för att gå till spillo är också viktigt. Vem skulle inte vilja ha till exempel en egen terrass gjord av återanvänd marmor från något vackert slott.