Tävling om Helsingfors Guggenheimmuseum

Föreslagna platsen för Helsingfors planerade Guggenheimmuseum i staden Södra hamn. Foto: Ari Wiseman
Föreslagna platsen för Helsingfors planerade Guggenheimmuseum i staden Södra hamn. Foto: Ari Wiseman

Guggenheim, den världsberömda aktören på konstmuseernas scen, vill expandera till Norden.

Museet planeras att byggas i Helsingfors södra hamn nära Salutorget, bredvid ett Alvar Aalto-designat byggnadskomplex som idag fungerar som huvudkontor för ett av Finlands största skogsbolag.

Guggenheim valde Helsingfors på grund av den finländska traditionen av konst och design samt stadens planer på att utveckla hamnområdet, enligt en rapport baserad på en årslång studie av projektets genomförbarhet.

Första fasen av arkitekturtävlingen för Nordens första Guggenheimmuseum avslutas den 10 september 2014.

De anonyma bidragen till den första fasen i tävlingen ska då vara inlämnade. En auktoritativ jury utser sedan finalisterna och väljer det vinnande förslaget i den första öppna arkitekturtävlingen för att designa ett Guggenheimmuseum.

I november 2014 offentliggör Guggenheimstiftelsen finalisterna och den andra fasen av tävlingen kan börja. De som väljs till finalomgången harfram till mars 2015 på sig att lämna in sina bidrag. Juryn sammanträder då åter i Helsingfors för att bedöma finalbidragen. Guggenheimstiftelsen offentliggör vinnaren i juni 2015.

Guggenheimstiftelsen ordnar arkitekturtävlingen i samråd med Helsingfors stad, finska staten och Finlands Arkitektförbund (SAFA). Tävlingens genomförande har hanterats av Londonbaserade Malcolm Reading Consultants, som har specialiserat sig på arkitekturtävlingar för konst- och andra museer och ideella organisationer. Uppgifterna om tävlingen publiceras i enlighet med reglerna för upphandling som gäller i Europeiska unionen.

 -  Helsingfors vill vara en stad för kultur och design. Den föreslagna internationella arkitekturtävlingen gällande Guggenheim-museet bygger på Helsingfors kulturstadsår och stadens rika arkitektoniska arv. Jag väntar med intresse på idéer om hur den historiska Södra Hamnen kunde se ut i framtiden”, säger Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen i ett pressmeddelande från Guggenheimstiftelsen.

Professor Erkki Leppävuori, generaldirektör och ledningsgruppens ordförande vid Teknologiska forskningscentralen VTT, ansåg att ”denna tävling verkar bli extremt spännande. Tomten i hamnen, som har rika och varierande kulturella och miljömässiga omständigheter, skapar potentiellt produktiva tekniska utmaningar för arkitekter och ingenjörer, som också måste beakta stadsbornas höga förväntningar och livliga åsikter”.

- Jag är säker på att deltagarna i tävlingen kommer med många utmärkta förslag. Finland och Helsingfors behöver flera banbrytande kulturella inneställen and jag förväntar mig att denna tävling kommer att förbättra och bredda våra diskussioner om kultur, sade Leppävuori.

En jury på elva personer under ordförandeskap av Mark Wigley, professor och dekanus vid Columbia University Graduate School of Architecture, Planning and Preservation, kommer att sammanträda i Helsingfors och välja sex finalister bland bidragen som lämnats in under den första fasen.

Bidragen bedöms på basis av deras arkitektoniska design, deras relation till den föreslagna tomten och till stadsbilden, samt deras tillgänglighet för användarna och materialet hållbarhet samt deras genomförbarhet.

Genom att besöka en utställning på webben kan allmänheten se alla bidrag i den första fasen av tävlingen, med fokus på de 30 högst rankade bidragen.

Det vinnande bidraget får ett pris på 100 000 euro och de fem övriga finalisterna får ett honorar på 55 000 euro var.

Källa: Media Guggenheim