I Malmö finns världens första fantasieggande puckellbollplan. Nu har det skapats en till – i Skärholmen. Men vad är en puckelbollplan egentligen?
Det sägs att ingen kunde skruva frisparkar som den gamle fotbollsstjärnan David Beckham. Den 27 juni var det dags för något betydligt mer fotbollsskruvat än så. Dags att med buller och bång inviga Skärholmens senaste mötesplats – puckelbollplanen.
En puckelbollplan liknar inte någon av de vanliga fotbollsplanerna. Visserligen har den mittcirkel och kantlinjer som en vanlig plan har, men sedan upphör likheterna. Målställningarna har inga kryss och går i vågor och loopar. Själva planen böljar också både på längden och tvären. Ungefär som sanddyner i öknen fast i konstgräs.
Inte som vanlig fotboll
Puckelboll blir inte som vanlig fotboll. Planens ojämnheter neutraliserar spelarnas skicklighet. Det är inte säkert att den bästa fotbollspelaren också är den största puckelbollhjälten. Studsar inte bollen dit man tror har alla en chans. Planen är inte en ersättning till vanlig fotboll utan snarare en parafras som vill stimulera till nya typer av användning. Förhoppningen är att det skall växa fram nya spontana spelmodeller. Till skillnad från en vanlig fotbollsplan är Puckelbollplanen ett konstnärligt experiment som uppmuntrar till kreativt användande av ytan. Formen passar både gammal och ung.
Stadsdelsnämndens ordförande Jan Jönsson invigningstalade och berättade att Puckelbollplanen är ett led i Skärholmens ambition att utvecklas som plats för unga och att ligga i framkant vad gäller platser för spontanaktivitet.
- Puckelbollplanen är den första delen i vad som planeras bli ett omfattande aktivitetsstråk som ska locka barn och unga från hela staden till rörelse och utevistelse. I stråket från Vårbergs IP, ett stenkast från den så kallade Perennparken och Skärholmens centrum görs därför en satsning på flera nya mötesplatser. Den första av dem är Puckelbollplanen. Skärholmen vill aktivera och omformulera den platsen på ett annorlunda sätt och puckelbollen är ett steg i den riktningen. Konst i det offentliga rummet bidrar till kommunikation mellan människor, och i Skärholmen vill vi kombinera rörelse och konst för att på så sätt skapa en dynamisk plats där människor kan mötas såväl i samtal som i lek och på såväl dag som kväll, berättade Jan Jönsson. Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson ville också framhålla Skärholmen.
- Skärholmen och puckelbollplanen ska ses som en attraktiv mötesplats för kreativitet och idéer, menade han.
Konstnär initiativtagare
Puckelbollplanens initiativtagare, konstnären Johan Ferner Ström steg upp på scenen och berättade om processen som lett fram till dagens invigning.
- Det har varit en lång process på åtta år innan vi kommit hit. Puckelboll är en knäpp idé som blivit verklighet. Det hade förstås aldrig gått om inte en stor mängd människor hjälpt till. Stadsdelsnämnden, arkitekten Dan Johansson utan vars hjälp det aldrig blivit ritningar, konstgräsleverantören Sportbyggarna och många fler, menade Johan.
Att en förort som Skärholmen på detta sätt vill skapa positiv uppmärksamhet och kanhända också ge området ett symbolprojekt och andra goda effekter är vällovligt. Förhoppningsvis kommer puckelbollplanen att användas flitigt och det även uppstår spinoffprojekt som visar att med fantasi går det att skapa nytt. Och det skulle ju inte vara så ”puckelryggigt”.
Citat:
”Många lever i tron att livet är en rättvis spelplan, att planhalvorna är lika stora och att målen alltid har minst ett kryss. Men som Puckelbollplanen illustrerar så studsar bollen egentligen aldrig riktigt dit du vill och tillvaron kan vara både gropig och ojämn”
Johan Ferner Ström