I dagens byggande har trä blivit allt populärare. Inte minst inom sport- och fritidssektorn. I dagens hallar finns det relativt ofta limträ numera. Även i ridhus.
Moelven har sysslat limträproduktion sedan 1960-talet och marknaden tog fart under 70-talet, då Företaget blev marknadsledande på limträ i Norge. 1982 övertog Moelven den svenska konkurrenten Töreboda Limträ, som började med industriellt limträ redan tidigt på 1900-talet. På fabriken i Töreboda tillverkas limträstommar bland annat till hallbyggnader och då även till ridhus, både för jordbruksändamål och för ridsport. Företagets limträkonstruktioner används förstås även till annat än ridhus. Man levererar till exempel stomme och bjälklag till två stycken niovånings bostadshus i trä i Växjö samt en jättestor massivträstomme till en skola i Barkarby utanför Stockholm. Moelven i Töreboda levererade också 2011 Sveriges största träbro till Solna. Den var hela 181,5 meter lång. Johan Åhlén, som är är vd på Moelven i Töreboda, berättar att de kan leverera alla typer av stommar inklusive broar. Men varför ska man välja limträ?
Limträ har bra egenskaper
- Man kan ju har olika krav på konstruktionen. Vi vill slå ett slag för miljön. Trä är ju ett förnybart material. Men det är också¨ett praktiskt material som inte behöver underhållas på samma vis som stål. Limträet behöver inte heller ytbehandlas. I hallar med skiftande temperaturer, som till exempel ridhus, kommer träets hygroskopiska egenskaper till sin rätt. En ouppvärmd stålbyggnad kan få problem med kondensutfall, det händer inte en hall med trästomme. Dessutom är limträ bra ur brandsynpunkt . Det har ett väldigt långsamt brandförlopp och förlorar inte sina hållfasthetsegenskaper vid upphettning. Stål får ju helt andra egenskaper när man uppnår omkring 600 grader vilket man snabbt gör vid en brand. En limträstomme dimensioneras relativt enkelt efter de brandkrav som gäller.
Även akustiken spelar roll
Johan Åhlén berättar vidare att limträ även är gynnsamt ur akustisk synvinkel.
- Limträ har kort efterklangstid vilket är bra i ridhus då rummet blir lugnare.
Limträstommarna tillverkas på fabriken i Töreboda och är gjorda av svenska granar. Råvaran hämtas företrädesvis i ett område omkring mellan Sundsvall och Gävle genom Dalarna och in i Värmland. Här finns den bästa granen för limträproduktion. Man levererar stommar till hela Sverige.
- Helst vill vi göra så mycket som möjligt klart redan på fabriken så tiden på plats blir så kort som möjligt, berättar Johan. Det ska vara som en byggsats på plats om allt är som det ska. På fabriken har vi ju alla de maskiner och redskap som kan hantera så här stora saker, vilket man sällan har på plats.
Ridsporten vill ha mer än ett väderskydd
Företaget har gjort en hel del ridhusbyggnader och Johan berättar att ridsporten vill ha mer än ett väderskydd.
- Ridsporten vill ha en trivsam miljö inne i hallarna och då ligger limträ bra till. Vi vill gärna kombinera både förnuft och känsla i det vi bygger. Ibland vill man också ha publika ytor i ridhusen . Ridhuset i Bökeberg (levererat av Byggkomponenter i Falun med stomme från Töreboda) är ett fint exempel på det.
Blir det vackert då?
- När man bygger i limträ går det inte att bortse ifrån det estetiska. Det blir lite som en kyrksal i ridhuset, avslutar Johan Åhlén.
En kyrksal för hästar låter inte illa det. Och varför inte – hästen är ju en av människans äldsta vänner.