2014 började reglerna för hur många sittplatser under tak som klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan måste ha, att gälla fullt ut.
Och mycket pekar på att allt fler klubbar väljer att bygga de nya läktarna i trä.
– Många klubbar har relativt små resurser. Att välja att bygga i trä har gett dem prisvärda, miljövänliga och lättmonterade läktare, säger Joakim Gustafsson, försäljningsingenjör på Martinsons Byggsystem.
UEFA:s nya arenaregler stipulerar minst 3000 sittplatser under tak för klubbar i Allsvenskan och minst 1000 sittplatser under tak för klubbar i Superettan och Damallsvenskan. Sedan reglerna infördes 2009 har Martinsons märkt ett ökat intresse för att bygga läktare i trä och då reglerna började gälla fullt ut i början av 2014 har intresset ökat ytterligare. Företaget har i dagsläget byggt arenor i trä över hela Sverige, bland annat i Hudiksvall, Umeå och Åtvidaberg, och har även utvecklat ett koncept för byggandet.
– De senaste åren har vi byggt läktare för upp till 20 000 personer och dessutom utvecklat en kostnadseffektiv och smart process. Många arenor ägs förutom av klubben också av kommun och företag. Att hitta smarta lösningar som är kostnadseffektiva blir extra viktigt då, säger Joakim Gustafsson och tillägger
– Vi levererar även läktare för inomhusarenor, ridhus och sporthallar. Gemensamt för läktarna i trä är att grundläggningen och monteringen är enkel på grund av träets låga egenvikt i jämförelse med andra material. Det minskar givetvis kostnaden, säger Joakim Gustafsson.
Trä har fördelar även ur miljösynpunkt där det är överlägset alla andra material eftersom det under hela sin livslängd binder kol istället för att släppa ut det.
– Det är förnybart och minskar utsläppen av koldioxid. Arenan vi byggde i Åtvidaberg är faktiskt den första i Sverige som är fullt ut certifierad enligt miljömärkningen FSC, säger Joakim Gustafsson.
LF Arena i Piteå är senast i raden av arenor där företaget ska konstruera och leverera läktare i limträ som ska omfatta 400 sittplatser och 150 ståplatser.
– Trä kändes som det bästa alternativet både ur ett miljömässigt och estetiskt perspektiv. Vi tror att trä kommer att öka den intima och hemtrevliga känslan ännu mer. Dessutom är det ett väldigt bra material ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Jenny Axelsson, avdelningschef på Fritidsförvaltningen i Piteå kommun.