Skandionkliniken satsar på konst och arkitektur

Skandionkliniken består av en behandlingsdel, en administrationsdel och överst ett hotell. Ett vertikalt textilliknande mönster
Skandionkliniken består av en behandlingsdel, en administrationsdel och överst ett hotell. Ett vertikalt textilliknande mönster

Till sommaren får den första cancerpatienten strålningsbehandling med protoner på nya Skandionkliniken. Sammanlagt ska 1 000 patienter per år från hela landet behandlas på kliniken.
– Vi har satsat på en genomarbetad arkitektur i kombination med konst. Det kommer att ha stor betydelse för tillfrisknandet, säger Tomas Nilsson, projektledare på Akademiska hus.

Skandionkliniken i Uppsala är inget vanligt byggprojekt. Byggnaden består av en behandlingsdel, en administrationsdel och ovanpå det ett fyrstjärnigt hotell med 84 dubbelrum för patienter och närstående, men även för andra gäster som besöker staden.

Behandlingsdelen ligger i entréplanet med en strålningsdel där en cyklotron kan skjuta protonstrålar med mycket stor precision för att ta kål på cancerceller hos cancersjuka. Det gör att risken för så kallad sekundär cancer, cancer orsakad av behandlingen i sig, är betydligt lägre än vid  konventionell strålbehandling med röntgen- och elektronstrålar.

Strålningsdelen kräver tjocka och kompakta väggar för att garantera ett bra skydd mot omgivningen. Väggarna är 3,6 meter tjocka och består av järnmalmsbetong med en insida som är klädd med 40 centimeter tjocka marmorblock. Ovanpå väggarna ligger ett 4,1 meter tjockt btg-bjälklag. Allt står på en betongplatta som bärs upp av 700 borrpålar. Kravet på strålsäkra material i anläggningen har varit en utgångspunkt för den arkitektoniska utformningen.

Högt patientflöde
En annan förutsättning för projektet har varit ett effektivt patientflöde. Och det har också bidragit byggnadens layout.
Varje behandlingsrum har dubbla förberedelserum, vilket gör att det alltid är en ny patient redo för behandling. Den vanligtvis z-formade vägen in till behandlingsrummen har gjorts rak med nio ton tunga skjutdörrar som samtidigt är en del av strålningsskyddet.

– Utmaningen har varit att trots förutsättningarna skapa en byggnad som inte upplevs som en vårdinrättning. Och det har vi lyckats med genom att knyta ihop god konst och arkitektur, säger Tomas Nilsson, projektledare på Akademiska Hus.

Färger väcker associationer
Roger Larsson arbetar som arkitekt på Link Arkitektur som har gestaltat såväl byggnadens exteriör som interiör.
– Vi har försökt att sätta oss in i patientens situation. Han eller hon har förmodligen många tankar som mal i huvudet. För att motverka detta har vi försökt skapa en miljö som får patienten att associera till annat än sjukdomen. Naturmaterial och en inlevelsefull färg- och ljussättning är viktiga delar i detta.

I kliniken har Link Arkitektur samarbetat med konstnären Filippa Arrias. Filippa har hämtat inspiration från sjukhuset Herlev utanför Köpenhamn som på 1970-talet färgsattes av den danske konstnären Paul Gernes.

Skandionkliniken har starka kulörer på väggar, golv, dörrar, inredning och installationer. Färgerna möts och krockar. Ibland står de mot varandra och skapar spänningar.
– Färgsättningen väcker reaktioner och avleder uppmärksamheten från den utsatta situation man befinner sig i, säger Roger Larsson.

I entrétorget skapas en lekfullhet genom en hammock som vänder sig ut mot en av välplanerad gård med vatten och möbler att vistas på. WSP Landskap har designat gården.

Textilliknande fasad
Skandion-anläggningen består av flera byggnadsvolymer med helt olika innehåll: klinik, administration, hotell. För att hålla samman delarna har fasaderna ett tema i form av ett vertikalt mönster.

Hotelldelens exteriör har ett yttre fasadskikt i en perforerad plåt som ger ett textilliknande intryck.
Det vertikala mönstret går igen i bottenvåningens betong. Mönstret har här åstadkommits med hjälp av en film i gjutformen, så kallad graphic concrete. Även i fönsterglasen finns det vertikala mönstret återgivet, här är funktionen insynsskydd. Mönstrets återkomst i de olika materialen ger byggnaden en stark identitet och bidrar till byggnadens lätthet och ljushet, menar Roger Larsson.

Hängivna uppgiften
Det är ingen tvekan om att det finns en stolthet för Skandionkliniken hos alla inblandade i projektet.
– Inför bygget reste vi runt i Europa tillsammans med NCC och tittade på liknande anläggningar. Och jag kan säga att Skandionkliniken är en unik vårdmiljö som håller hög internationell klass, säger Roger Larsson.

Han tror att den höga kvalitén beror på en kombination av beställarens och byggherrens ambitioner och det täta och konstruktiva samarbetet mellan byggherre, hyresgäst, arkitekt, konstnär och entreprenörer.
– Det har funnits stort engagemang för denna mycket angelägna uppgift hos alla, ända ut på byggarbetsplatsen.

Fakta:
Skandionkliniken

Skandionkliniken är Nordens första kliniska anläggning för protonterapi. Bakom kliniken står Sveriges sju landsting med universitetssjukhus: Landstinget i Uppsala län, Landstinget i Östergötland, Region Skåne, Stockholms läns landsting, Västerbottens läns landsting, Västra Götalandsregionen och Örebro läns landsting.

Kostnad inklusive utrustning: cirka 1,2 miljard kronor

Byggherre: Akademiska Hus AB
Hyresgäst: Kommunförbundet avancerad strålbehandling
Arkitekt: Link Arkitektur
Landskapsarkitekt: WSP Landskap

Entreprenör: NCC