Få oroar sig för höjda bolåneräntor

De historiskt låga bolåneräntorna och den ökande skuldsättningsgraden hos de svenska hushållen diskuteras flitigt, men svenskarna ligger inte sömnlösa om nätterna för det. Fyra av tio svenskar tror att räntan kommer stiga mer än 2 procent de närmaste åren, däremot anser man sig ha koll på hur privatekonomin påverkas och känner ingen oro. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning Bobarometern.

I den senaste Bobarometern instämmer 40 procent av de som äger sin bostad i påståendet att räntan kommer att stiga med minst 2 procent de närmsta tre åren. 25 procent tror inte på en så stor ränteuppgång. De som inte äger sitt boende är inte lika övertygade om en ränteökning. Bara 31 procent av dessa tror att räntan stiger med 2 procent de närmsta åren.

Två av tre svenskar, 65 procent, anser att de har god kunskap om hur en höjd bolåneränta skulle påverka deras boendekostnad. I Stockholms län, där bostadspriserna är högst, är motsvarande siffra högst i landet med hela 71 procent. I riket svarar 22 procent nej och 12 procent vet ej. De som påverkas allra mest, bostadsägarna, har betydligt bättre koll än så. Bland dem uppger hela 82 procent att de har en god kunskap om hur deras boendekostnad skulle påverkas.

Bland bostadsägarna säger tre av fyra, hela 75 procent, att de inte är oroliga för effekterna av en höjd bolåneränta. 19 procent känner faktiskt någon grad av oro för räntehöjningar. Motsvarande siffra hos dem som inte äger sin bostad är 13 procent. Bland svenskarna i stort kan man säga att både osäkerheten och oron för höjda bolåneräntor avtar med stigande ålder. Var femte under 30 år känner oro, lika många vet inte medan övriga inte oroar sig i samma utsträckning. I Jönköping, Västra Götaland och Dalarna uppger allra flest att de inte oroar sig över en höjd bolåneränta.

– Det är tydligt att gemene man anser sig ha bra koll på sin ekonomi och effekterna av olika typer av förändringar. I samband med bostadsköp görs beräkningar av boendekostnaden där både mäklare, banker och kunderna själva simulerar effekterna av olika storlek på amortering och ränta, vilket skapar både insikt och trygghet. Det hade förvånat mig om inte oron varit lite större bland de yngsta, som ju ofta skaffat bostad mer nyligen, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.