Amorteringskrav redan verklighet

Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist. Foto: Fastighetsbyrån

Bostadsmarknaden kan vara på väg att nyktra till. I Stockholm har säljarnas övertag minskat en aning, visar en ny undersökning. Samtidigt ökar andelen låntagare som amorterar sina lån. Tre av fyra storbanker tillämpar redan självmant amorteringsreglerna som politiker och myndigheter inte lyckats införa.

-Man ska akta sig för alltför djärva ord, men det här kan vara indikationer på att det inte längre är full fart framåt på de allra hetaste marknaderna, säger mäklarföretaget Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Frågan om de rusande bostadspriserna och hushållens skuldsättning har varit intensiv under en längre tid. Ropen på åtgärder som ska kyla av den heta bostadsmarknaden har avlöst varandra. Lånetak har införts och nya strängare amorteringskrav skulle börjat gälla i augusti, men stupade av juridiska skäl. Åtskillig politisk prestige har investerats i ett nytt försök att åter baxa kraven genom det byråkratiska och juridiska maskineriet.

Finanskris

Så sent som i augusti skrev cheferna för Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen i en gemensam debattartikel där de tryckte på för att amorteringskrav ska införas så snabbt som möjligt, utan politiska diskussioner som drar ut på tiden. Snabbt ökande skuldsättning och stigande fastighetspriser har ofta föregått finansiella kriser eller långa perioder med svag ekonomisk utveckling, skrev de.

Men införandet av de hett eftersträvade amorteringskraven kan bli ett slag i luften. De strängare amorteringskraven - 2 procents amortering på skuld över 70 procent av värdet och 1 procents amortering mellan 50 och 70 procent - har redan införts av Swedbank, Nordea och SEB som tillsammans har över hälften av marknaden. De vittnar också alla om att andelen som amorterar ökar snabbt. Även Handelsbanken, som har knappt en fjärdedel av marknaden, tillämpar en strikt amorteringspolicy.

Något har hänt

Fastighetsbyråns Mäklarpanel visar att efterfrågan på bostäder fortsätter att öka och att säljarna har stor fördel. Men i Stockholm har något hänt de allra senaste veckorna.

-Mäklarna rapporterar en något lugnare marknad. Det är lite färre förhandsbud, något fler som drar tillbaka sina bud för att lånelöften inte höjs.

-Ofta startar en trend i Stockholm för att sedan sprida sig till andra delar av landet, säger Lars-Erik Nykvist.

Ny amorteringskultur

Ett annat möjligt tecken på att bostadsmarknaden kan ha svalnat något var SEB:s senaste mätning av hushållen förväntningar på bostadspriserna. Andelen som tror på stigande priser det kommande året föll mer än det gjort någon enstaka månad sedan slutet av 2012.

-Det känns som en ny amorteringskultur fått fäste bara av att man har pratat så mycket om det. Effekten av att införa amorteringskrav har avtagit eftersom bankerna redan infört de här kraven, säger Nyqvist.

 (TT)