”Det finns plats för fler att bygga mer”

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier. Foto: David Magnusson
Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier. Foto: David Magnusson

Enligt konkurrensutredningen har många av bostadspolitikens utmaningar tydlig koppling till kommunernas markpolitik och de särkrav de ställer på byggandet. Sveriges Byggindustrier håller med om att tillgången till byggbar mark är en förutsättning för bättre konkurrens och ökat bostadsbyggande. För att göra det möjligt för fler aktörer att få marktillgång är det centralt att arbeta med effektivisering av kommunernas arbete.

– Det är bra att konkurrensen i vår sektor och dess påverkan på bostadsbyggandet granskas. Precis som konkurrensutredningen lyfter fram är det centralt med en mångfald av aktörer på bostadsmarknaden, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier delar också utredningens konstaterande att kommunerna har stora möjligheter att påverka utbudet av byggbar mark och därigenom markkostnaderna. I många kommuner är resurserna som krävs för en smidig planhantering en trång sektor. Det är viktigt att utredningen pekar på att kommunerna fortfarande ställer mer långtgående krav på de bostäder som byggs än vad byggreglerna kräver. Detta ökar kostnaderna och motverkar ett rationellt byggande.

De förslag som rör kommunernas planarbete visar enligt Sveriges Byggindustrier att det finns förbättringspotential i befintligt regelsystem. Utredningen pekar på flera känsliga delar av tillämpningen av plan- och bygglagen. Riksintressets påverkan på utbudet av byggbar mark, alltför detaljerade och oflexibla detaljplaner, olika tillämpning av PBL mellan kommunerna och kringgående av lagen mot kommunala särkrav är bara några exempel.

Ett annat förslag som Sveriges Byggindustrier finner intressant är att möjliggöra någon form av ”typgodkännande” så att hus kan byggas enklare i hela landet. Det skulle förenkla bygglovsprövningen för kommunerna och frigöra resurser.

– Det är framför allt de mindre företagen som driver byggbranschen framåt. Totalt sysselsätter byggindustrin över 300 000 personer och hela 94 procent av företagen har färre än 10 anställda. Det företag med flest anställda har 4 procent av den totala sysselsättningen i branschen. Det tyder på att konkurrensen på den svenska byggmarknaden har alla möjligheter att vara väl fungerande, säger Ola Månsson.

– Flera av förslagen från konkurrensutredningen är bra. Det bakomliggande problemet är dock att det under lång tid byggts för få bostäder i Sverige. Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp om bostadspolitiken över lång tid och inte tro att ändringar inom bara ett område eller tillfälliga insatser är lösningen, säger Ola Månsson.