Hufvudstaden utökar nu kontorsytan i fastigheten Femman mitt i centrala Göteborg. Våren 2012 kommer två nya plan på sammanlagt 5 000 kvadratmeter stå klara. Fastighetens placering ställer stora krav på en snabb och effektiv produktionstid.
Det var när man skulle byta ut ventilationen som man började fundera på om det fanns en möjlighet att samtidigt bygga på Femmanhuset med fler plan. Hufvudstaden, som äger fastigheten, lät undersöka detaljplanen och man upptäckte att det här fanns en outnyttjad byggrätt.
– Men byggrätten gällde en utbyggnad av huset ut mot stationen vilket vi inte såg som ett alternativ. Det hade förstört hela den ursprungliga tanken med huset och inte blivit vackert, säger Per-Göran Hillinge, på Sweco Architects som tillsammans med Pekka Leppänen är ansvarig arkitekt för projektet.
Efter dialog med kommunen enades man om att det bästa utförandet för fastigheten var att utöka byggrätten på höjden, och två helt nya kontorsplan skapades.
Fastighet från sjuttiotalet
Femman är en del av Nordstans affärscentrum som är ett av norra Europas största shoppingcentrum. Fastigheten byggdes 1972 och ritades av arkitektbyrån Backström & Reinius.
När påbyggnaden är klar kommer fasaden i huvudsak att bestå av glas och kommer därför att skilja sig från originalfasaden som består av tegel.
– Vi vill att man ska kunna se att det är en påbyggnad, att det är tydligt att den nya delen inte var med från början. Vi vill heller inte att den nya delen ska ta över den gamla byggnaden vars arkitektur har stått sig väldigt bra genom alla år, säger Per-Göran Hillinge.
I dag består Femmanhuset av drygt 40 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i sju plan. Ungefär hälften av ytan är kontor.
Innan arbetet med påbyggnaden inleddes bestod det åttonde planet av fläktrum, lager och förråd. Men i samband med påbyggnaden rivs nu hela plan åtta.
– Efter påbyggnaden kommer ventilationen fortfarande att finnas på åttonde planet, men i en koncentrerad form vilket ger större sammanhängande kontorsytor, säger Daniel Massot som är chef för Hufvudstaden i Göteborg.
Strävar efter kort produktionstid
Arbetet med påbyggnaden har nu börjat. Det första man gör är att lägga ett nytt tak. Det är inte förrän det nya taket är klart och tätt som man river det gamla.
– Att riva ett gammalt tak innebär alltid en risk eftersom huset då exponeras för regn. Eftersom våra hyresgäster kommer att bedriva full verksamhet i fastigheten sökte vi efter den bästa tekniska lösningen. I vårt projekt valde vi därför bort provisoriska tätningar och väderskydd i form av stora tält, säger Daniel Massot.
I och med att hyresgästerna kommer att fortsätta att verka under byggnationen strävar Hufvudstaden efter en så kort produktionstid som möjligt. Peab, som Hufvudstaden har valt som generalentreprenör för projektet, har därför valt att använda förtillverkade yttertakselement. Det innebär att man vid tjänlig väderlek kan lägga cirka 2 000 kvadratmeter tak i veckan.
Ursprungligen hade man planer på att använda ett betongbjälklag av HD/F-plattor. Men snart insåg man att det fanns fördelar med ett lättare bjälklag och valde därför istället Ruukkis bjälklagskassett.
– Att Femman får två våningar till innebär att vi måste göra åtskilliga förstärkningar i fastigheten. Lättare bjälklag betyder att vi kan göra mindre förstärkningar i den befintliga stommen vilket ger lägre kostnader och mindre störningar för hyresgästerna.
Det mest kritiska momentet
Ventilationsbytet är att ett av de mest kritiska arbetsmomenten i projektet enligt Daniel Massot.
– Vi har 40 stycken aggregat som ska rivas och ersättas med 20 nya. Det här bytet måste gå extremt smidigt. Fungerar inte ventilationen i en lokal märks det direkt.
Och tidsplanen är tajt. Ventilationsbytet måste utföras på vintern eftersom det under denna tidsperiod inte finns något extra kylbehov i fastigheten. Första april måste därför bytet vara klart.
– Den stora kläckfrågan har också varit hur man rent praktiskt gör detta byte. Här krävs minutiös planering samtidigt som det krävs stor planering och logistikhantering i samband med in- och uttransporten av nya och gamla aggregat utan att fastigheten exponeras för regn. Det är ändå ett ventilationsbyte med en kostnad på cirka 20 miljoner som vi pratar om, säger Daniel Massot.
Hufvudstaden är ett fastighetsbolag som värderar energi och miljöfrågor högt och har därför vid valet av aggregat haft fokus på energieffektivitet och miljö. Påbygganden kommer enligt Daniel Massot att ha en energiförbrukning som motsvarar nivån för Green Building.
– Vi har lyckats med att få ner energiförbrukning till en nivå som är 25 procent under BBR-kraven för nybyggnation. När det gäller den resterade fastigheten arbetar Hufvudstaden aktivt med att minska energiförbrukningen och vår miljöpåverkan.
Första etappen ska färdigställas hösten 2011 och redan då kommer Advokatfirman Vinge att flytta in. Av fastighetens 5 000 nya kvadratmeter kommer Vinge att hyra två tredjedelar.
Fakta
Påbyggnad av kontor, Göteborg
Byggherre: Hufvudstaden
Arkitekt: Sweco Architects
Generalentreprenör: Peab
Byggledare: Protek Projektstyrning
Omfattning: 7700 kvadratmeter
Tidsram: augusti 2010 – våren 2012
Byggkostnad: cirka 150 miljoner kronor