Golvbranschen har kommit ut med en ny rapport där de berättar att allt fler upphandlare lägger till i sina upphandlingskrav att golvföretagen ska vara auktoriserade. De menar att detta leder till en trygghet för beställaren. Aktuella Byggen reder ut begreppet.
Golvauktorisation utfärdas av Golvbranschen, GBR, och garanterar dokumenterad kompetens inom installationsteknik, renovering och service av golv samt olika ytskikt.
Auktoriseringen är en garanti för upphandlaren att entrepenören bland annat har full kompetens, bedriver ett dokumenterat och planerat kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbete, kan utföra kretsloppsmärkning av sina golvinstallationer så att produkterna kan återvinnas vid rivning eller byte samt acceptera extern revision.
Krav på utbildning
Utöver att vara grundutbildade inom golvläggning eller plattsättning ska anställda på ett golvauktoriserat företag också ha genomgått utbildningarna ”kvalitet, miljö och arbetsmiljö i golvbranschen”, ”juridik, allmän material- och arbetsbeskrivning, auktoriserat golvföretag”, ”företagare i golvbranschen” och ”heta arbeten (+ golvläggare)”.
Den sista hålls av Brandskyddsföreningen.
Samtliga golvläggare ska också ha genomgått en kurs i golvteknik och riskmoment vid golvläggning, och samtliga plattsättare och arbetsledare ska också ha genomgått en kurs i keramikteknik och riskmoment vid plattsättning.
Allt fler nöjda
Enligt en ny rapport från Golvbranschen vill allt fler upphandlare att golventrepenörerna ska vara auktoriserade. Cirka tio upphandlare har i år lagt in auktorisering i sina upphandlingskrav och Golvbranschen räknar med att ytterligare 15 beställare ansluter sig nästa år. Enligt Golvbranschens undersökningar återfinns ungefär 80 procent av all Sveriges golvläggarkapacitet i auktoriserade golvföretag.
Eva Boström, upphandlingschef på Familjebostäder Stockholm, vill inte uttala sig specifikt om varför de har lagt till golvauktorisering som en del i sina upphandlingskrav framöver, men medger att hon kan se fördel med auktorisering överlag.
– Ur upphandlingsperspektiv är sånt här självklart bra. Särskilt stora företag med stora volymer tycker om att vässa kraven. Överhuvudtaget när det finns beskrivna certifikat så är det ett stort plus i alla offentliga upphandlingar. Certifiering är ett neutralt och bra sätt att beskriva vad man får av entrepenören.
Anette Johansson, upphandlare på Familjebostäder Göteborg är av en liknande åsikt.
– Jag minns när vi satt och diskuterade det här. Vi har haft en del problem med vattenskador och den främsta orsaken till det är ju utförandefel. Ja, man kan väl säga att det här med auktorisering är den bästa garantin för att arbetet blir väl utfört.