Golvbranschen spår ljus framtid för medlemsföretagen

Enligt Jan-Eric Allberg är golvbranschens framtidsutsikterna goda. Foto: Golvbranschen
Enligt Jan-Eric Allberg är golvbranschens framtidsutsikterna goda. Foto: Golvbranschen
I Golvbranschens verksamhetsberättelse från 2009 skriver Jan-Eric Allberg att ROT-avdraget har bidragit till att locka konsumenterna till de seriöst verksamma Golvbranschanslutna företagen. Foto: Weber
I Golvbranschens verksamhetsberättelse från 2009 skriver Jan-Eric Allberg att ROT-avdraget har bidragit till att locka konsumenterna till de seriöst verksamma Golvbranschanslutna företagen. Foto: Weber
Golvbranschen är experter allt från trä, plast, linoleum, laminat och textil till kakel och klinker. Foto: Byggfabriken
Golvbranschen är experter allt från trä, plast, linoleum, laminat och textil till kakel och klinker. Foto: Byggfabriken

Golvbranschen är en stor branschorganisation och ett viktigt nav för Sveriges golvföretag. De erbjuder bland annat rådgivning, kunskap, statistik och auktorisering. Aktuella Byggen har pratat med deras vd Jan-Eric Allberg och tagit tempen på Golvbranschen.

 Golvbranschen, GBR, är en paraplyorganisation för golvläggare, återförsäljare och leverantörer, som finns representerade i två branschföreningar, Golvåterförsäljarnas förening, GFF, och Golvleverantörernas förening, GLF. Golvbranschen erbjuder också juridisk och teknisk rådgivning till sina medlemmar samt fortbildning för dem som redan är branschkunniga.

Golvbranschen är experter på halvhårda och mjuka golv – det vill säga trä, plast, linoleum, laminat och textil – samt kakel och klinker. Golvbranschen tar även fram statistik över marknadsutvecklingen och har ett eget system för kretsloppsmärkning och golvåtervinning. 2009 omsatte golvmarknaden 5,5 miljarder kronor, vilket är en minskning med 300 miljoner kronor, jämfört med 2007 och 2008.

Efterfrågan och underskott av bostäder
Framtidsutsikterna för golvbranschen ser goda ut, säger Golvbranschens vd Jan-Eric Allberg. Bostadsbyggandet kommer att öka under 2011 och 2012, eftersom det finns en ständig efterfrågan av fler bostäder i Sverige. Enligt Sveriges Byggindustriers byggindex förväntas antalet påbörjade lägenheter 2010 uppgå till 24 000 stycken och 2011 förmodas siffran uppgå till 27 000.

Jan-Eric Allberg säger dock att det inte byggs tillräckligt för att tillgodose tillfrågan:
– Ska man bygga ikapp det underskott vi har, som började runt 1992, så har vi en akut situation. 60 000 bostäder måste byggas varje år, i flera år framöver, för att komma tillrätta med detta. Inget land inom EU har byggt så lite per capita som Sverige har gjort. Över 200 kommuner i Sverige är i behov av att bygga mer, särskilt då i de större städerna, Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå och så vidare. Orter som Krokfors och Hammar avfolkas när exempelvis unga tjejer flyttar mot storstaden. Och folk måste ju bo där jobben finns. Jag kan tänka mig att grabbarna hänger kvar, meckar med gamla bilar från 90-talet och tjejerna... ja, det kanske inte är så kul att hänga vid en korvkiosk.

ROT-avdraget har hjälpt
Jan-Eric Allberg skriver i sin verksamhetsberättelse från 2009 hur ROT-avdraget har bidragit positivt till att i större utsträckning få in konsumenterna till de seriöst verksamma Golvbranschanslutna företagen. 

Sveriges Byggindustrier skriver att ombyggnadsinvesteringarna steg med drygt 30 procent första halvåret i år men under hösten har investeringarna sjunkit något. De fortsätter med att konstatera att ”med en fortsatt alliansregering blir ROT-avdraget kvar i oförändrad form och därmed väntas ombyggnadsvolymen bli fortsatt hög även 2011.”

Kretsloppsmärkning och golvåtervinning
Golvbranschen erbjuder flera tjänster för att stärka sina medlemsföretags miljöprofiler. Kretsloppsmärkningen är ett sätt för exempelvis fastighetsägarna att få utförlig information om hur golvet ska skötas och vilka kemiska ämnen det innehåller, vilket underlättar vid rivning och återvinning. Golvbranschen har en databas med innehållsdeklarationer för nästan alla produkter i branschen.

Vid golvinstallation får fastighetsägaren en kodförteckning över vilka produkter som har installerats samt vad dessa innehåller, som denne sedan kan undersöka närmare med hjälp av databasen som han eller hon får fri tillgång till.

Golvbranschens golvåtervinning tar tillvara på spillet från golvläggning av PVC-plast och polyolefin och sedan själva golvet när det är dags för rivning. Det GBR-anslutna företag som har lagt golvet kommer också att samla in spillet. 75 procent mals ned till granulat och blir till nya golv medan resten blir till bland annat värme i kommunens fjärrvärmesystem.