Idag är energieffektiva produkter synnerligen efterfrågade. Det gäller inte minst i Centraleuropa där privathushållen och företagen betalar nästan dubbelt så mycket för elen som invånarna i Norden. Tysklands ledande mässa för elektroteknik, Belektro, hölls i oktober och riktade fokus mot hissarnas och rulltrappornas energiförbrukning.
Fastighetsägare och byggherrar som vill minska vår energiförbrukning har anledning att titta närmare på hissar och rulltrappor.
– Med hjälp av modern teknik kan kostnaden för en hissanläggning sänkas med mellan 10 och 20 procent, berättade Dirk Laenger, expert på maskinteknik från tyska Rheinland vid Berlins senaste Belektromässa.
På grund av föråldrade hissar förspills, enligt Dirk Laenger, fortfarande onödigt mycket värme. Driftsäkerhet och energieffektivitet för äldre hissar kan optimeras genom målmedvetna åtgärder, ny drivteknik och moderna elektroniska kontrollmekanismer. Investeringarna brukar enligt Dirk Laenger betala sig inom fem år.
Standby och andra åtgärder
Andreas Bettermann är vice ordföranden för tyska elinstallationsförbundet ZVEI. Enligt honom står hissar och rulltrappor för mellan 2 och 10 procent av en fastighets totala energiförbrukning. Fastigheterna står i sin tur för 40 procent av världens energiförbrukning. Eftersom de urbana områdena växer, fortsätter även energikostnaderna att öka.
– Tysklands hissar förbrukar tillsammans drygt 1300 gigawattimmar per år. Ett genomsnittligt kolkraftverk skulle behöva ungefär tre månader för att kunna generera lika mycket el. När det gäller installation och drift av byggnader kan betydligt mera göras för hållbar miljö. Det finns många dolda möjligheter att spara energi med hjälp av ny hissteknik, betonade Andreas Bettermann vid en branschkonferens på Belektromässan.
Enligt Andreas Bettermann förbrukar de flesta hissar enorma mängder energi även i viloläge. En hiss i ett bostadsområde används intensivt i genomsnitt bara en eller två timmar per dag. Resten av tiden fortsätter belysningen, hisskontrollen och dörrsystemet att bruka, läs sluka, energi.
– Genom en modernisering i form av ett smart standby-system är det möjligt att avsevärt stilla hissens hunger på ström, förklarade Andreas Bettermann.
Andreas Bettermann förespråkade dessutom linhissar. Enligt honom är stålvajrar, som måste smörjas regelbundet, tunga och ökar energiförbrukningen.
Idag används linhissar främst i höga byggnader. De brukar ha mjuk gång och finns i utförande med och utan maskinrum. Maskinrumslösa linhissar används i första hand i lägre bostadshus. Linorna kan vara i olika utformning beroende på leverantör.
Ytterligare ett sätt att sänka hissarnas energiförbrukning är att använda LED-belysning. LED-belysning håller enligt branschens företrädare upp till tio gånger längre i en hiss, med dess eventuella skakningar, än halogenbelysning. Samtidigt minskar LED-belysning energiförbrukningen med upp till 80 procent.
Enorm sparpotential
För närvarande pågår en omfattande teknisk sanering av hissar och rulltrappor i en rad EU-länder, allt efter unionens riktlinjer och rekommendationer, som syftar till minskning av koldioxidutsläpp.
Enbart i Tyskland finns det drygt 650 000 hissar av olika utföranden och med varierande teknik.
Varje år tillkommer tiotusen hissar. Det är en enorm potential. Enligt tillförlitliga bedömningar bidrar varje hisschakt till årligt utsläpp av 5 ton koldioxid. Om tiotusen nya anläggningar utrustas med miljövänlig teknik kan koldioxidutsläppen minskas med 50 000 ton per år. En komplett miljösanering av alla Tysklands hissar skulle ge en koldioxidbesparing på tre miljoner ton, förklarade företaget Dehns försäljningschef, Jens Oliver Born, vid företagets mässplats.
Ungefär hälften av Tysklands hissar anses enligt finska hiss- och rulltrapptillverkaren Kones tyska dotterbolag som föråldrade.
– De är minst 20 år gamla och har inte upprustats sedan installationen. Det finns alltså ett stort behov av sanering. Det är en säkerhetsfråga, men framförallt handlar det om driftkostnader. Många operatörer underskattar risken för ständiga reparationer, långa driftuppehåll och högre energiförbrukning. Modernisering bidrar inte bara till att förnya hissen. Fastighetens värde ökar också på längre sikt, konstaterade tyska Kones vd, Hans-Christian Pargmann.