Glasbyggnad lyfter Uppsalas gamla rådhus

Nybyggnadsdelen i glas minimerar ingreppen i den befintliga byggnaden. Bild: BAU
Nybyggnadsdelen i glas minimerar ingreppen i den befintliga byggnaden. Bild: BAU
Rumsstrukturen i byggnadens äldre delar behålls. Bild: BAU
Rumsstrukturen i byggnadens äldre delar behålls. Bild: BAU
Fasaderna i nyrenässansstil fick Uppsalas gamla rådhus efter en om- och tillbyggnad på 1800-talet. Bild: BAU
Fasaderna i nyrenässansstil fick Uppsalas gamla rådhus efter en om- och tillbyggnad på 1800-talet. Bild: BAU

Uppsalas gamla rådhus vid Stora Torget genomgår en förvandling. Snart öppnar ett modevaruhus i de anrika lokalerna som bevaras tack vare en tillbyggnad av BAU. På gårdssidan placeras en glasfasad utanför den ursprungliga som skapar kompletterande öppna butiksytor och ger utrymme för varuhusets vertikala kommunikation.

Uppsalas gamla rådhus har anor från 1645 men sitt nuvarande utseende med fasader i nyrenässansstil fick huset efter en omfattande om- och tillbyggnad på 1800-talet. På 1970-talet upphörde byggnaden att fungera som rådhus och för dryg två år sedan flyttade de sista kommunala förvaltningarna.

Nu pågår en förvandling av lokalerna. De ska bli ett modernt modevaruhus i två plan med två kontorsplan överst i byggnaden. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg lockades av det centrala läget vid Uppsalas centrala kommersiella stråk.

När Atrium Ljungberg tog över fastigheten var fasaden i gott skick, den hade renoverats på 1990-talet, men invändigt krävdes omfattande åtgärder. Eftersom rådhuset är kulturmärkt görs alla förändringar i nära samarbetet med kulturminnesvårdande myndigheter. Förvanskande ingrepp undviks i byggnadens äldre delar och den gamla rumsstrukturen behålls. Det blir därför ingen traditionell butiksgalleria utan rumsvis avgränsade butiksytor med olika varumärken vägg i vägg.

Innovativ lösning
Det innebär också att en innovativ lösning krävdes för att lösa den vertikala kommunikationen i modevaruhuset. På gårdssidan växer en nybyggnadsdel signerad BAU fram. Nybyggnaden får moderna arkitektur helt i glas. Utifrån ser den ut som en glasvägg ett par meter utanför den gamla fasaden.

Det är en funktionell lösning som minimerar större ingrepp i det gamla huset. Bakom glaset finns rulltrappor som sörjer för den vertikala kommunikationen.
– Det är på sätt och vis en fristående servicebyggnad som via öppningar i den gamla fasaden försörjer rådhuset med nya funktioner och skapar en spänning mellan gammalt och nytt, säger Hans Birkholz på BAU arkitekter.

Medan BAU är arkitekterna bakom nybyggnadsdelen arbetar AIX Arkitekter med ombyggnationen av det gamla huset. Att flera arkitektgrupper samarbetar kring ett projekt blir allt vanligare enligt Hans Birkholz.
– Projekten blir allt mer komplexa och kräver ofta specialistkompetens. AIX är specialister på restaureringar och byggnadsvård medan vi har en stark inriktning på handel så det är helt naturligt att vi har ett samarbete där vi kompletterar varandra i det här projektet, säger han.