I Blackeberg väster om Stockholm bygger Stena Fastigheter 355 energisnåla lägenheter i flerfamiljshus i fyra våningsplan. Parallellt med nybyggnationen renoveras fem barnhemsbyggnader från trettiotalet som ska inrymma lägenheter.
Ängby Park är ett nytt bostadsområde med blandade upplåtelseformer. Området är granne med Grimsta naturreservat och Mälaren. Här blandas nya och gamla byggnader, däribland Ljunglöfska slottet med sin 1800-talsfasad. I slottet bedrivs i dag konferensverksamhet. De nyproducerade bostadshusen är fyra respektive fem våningar höga och byggs med prefabricerade betongstommar. Markarbetet inleddes under sommaren 2010 och husen började byggas i mars 2011. De nybyggda husen byggs med ljusa fasader och svarta tak. De nya husen byggs i kvartersform med grönskande innergårdar. I anslutning till husen finns parkeringsplatser och promenadstråk.
Fem barnhemsbyggnader byggs om
– Vi arbetar för närvarande parallellt med flera etapper, med alltifrån stomresning till inflyttningar. Inflyttning pågår i den första etappen. Lägenheterna, som är på mellan ett och fyra rum och kök, har en relativt likartad planlösning. Vi arbetar mycket med att standardisera och effektivisera byggarbetet i största möjliga mån, säger Jonas Matsson, platschef för Ängby Park på Besqab Projekt & Fastigheter, som är projektledare för Ängby park.
Områdets sista etapp beräknas vara klar för inflyttning i december 2013. Parallellt med nybyggnationen bygger Stena Fastigheter om fem hus som tidigare varit barnhemsbyggnader till lägenheter. De fem tidigare barnhemsbyggnaderna byggdes i funktionalistisk stil på trettiotalet och ska totalt inrymma nitton lägenheter.
Man strävar efter att bevara så mycket som möjligt av barnhemsbyggnadernas ursprungliga stil.
– Invändigt bygger vi om husen helt och hållet, men fasaderna bevaras. De fem gamla barnhemsbyggnaderna med ett respektive två våningsplan ligger insprängda mellan de nybyggda husen. Tanken är att nyproduktionen och de befintliga byggnaderna ska harmonisera, vilket tillför en speciell känsla till området, säger Jonas Matsson.
Gammal och ny bebyggelse harmonierar
– Hållbarhet är ett viktigt ledord i byggarbetet, fokus ligger på låg energiförbrukning och medvetna val av byggmaterial, exempelvis i form av tjockare isolering i ytterväggarna. De nybyggda husen värms endast upp med tilluft från FTX-aggregat, vilket är lite annorlunda, säger Jonas Matsson.
– De befintliga byggnaderna i bostadsområdet har fått stå som modell vad gäller färgval,
sockellinje och takprofil. Balkonger, entréer, skärmtak har en modernare prägel, men med anknytning till tidigare bebyggelses utformning. Skalan i gruppering och detaljer har bibehållits för att uppnå harmonin med områdets ursprung, säger Bengt Sundgren, arkitekt på TM Konsult, som står för projektets arkitektoniska utformning.