Solenergi i fokus för ny stadsdel

Fria ytor och bevarade träddungar bidrar till områdets lantliga karaktär. Illustration: Erik Jansson/WAKYAK
Husens fasader får traditionella landskapsfärger som harmoniserar med den kulturhistoriska omgivningen. Illustration: Markgren Arkitekter
På äldreboendets platta tak placeras solceller. Illustration: Markgren Arkitekter.

När stadsdelen Vallda Heberg står färdig 2013 ska den slå svenskt världsrekord i solenergi. Här kommer 40 procent av områdets energibehov utvinnas av solens strålar, resten producerar den egna biobränsleanläggningen. Miljöperspektivet står i fokus för detta lantliga bostadsområde.

Förskola, äldreboende, villor och hyreshus bildar tillsammans den nya stadsdelen Vallda Heberg utanför Kungsbacka. Byggherre är kommunala bostadsbolaget Eksta Bostads AB som nu förverkligar sitt utarbetade miljökoncept i stor skala.– Vi vill skapa ett bostadsområde med många olika upplåtelseformer som hyresrätter, seniorboende, verksamhetslokaler, tomter för självbyggare och villor med äganderätt. Samtidigt förenas området i sitt tydliga miljöfokus. Alla bostäder byggs som passivhus och miljötänkandet gör sig gällande från byggprocess till förvaltning och drift, säger Christer Kilersjö, vd på Eksta Bostads AB.

Projektet har blivit något av ett flaggskepp för Ekstas miljöarbete. Vallda Hebergs energianvändning blir en tredjedel av de ställda nybyggnadskraven. 40 procent av tillförd energi ska komma från solen och resterande från den egna biobränsleanläggningen.– Vi ville utmana oss själva och låta vårt miljökoncept ligga till grund för en hel stadsdel. Det innebär en bredd av åtgärder; från att vi bygger passivhus och inreder med energisnåla hushållsmaskiner till att vi satsar på miljövänliga energikällor. Solenergin och fjärrvärmecentralen gör att området blir i princip självförsörjande.

Projektet drog igång under våren 2011 och vintern 2013 beräknas hela området stå klart. De flesta villorna är redan sålda och Christer Kilersjö märker av ett stort intresse för de energisnåla husen.– Det som har tilltalat våra husköpare är villornas låga driftkostnader. De har inte några egna solpaneler utan tar del av den energi som produceras i området. Varje husköpare får tre vindkraftsandelar som ger rätten att köpa 3000 kilowattimmar vindel. Självbyggarna som köper tomtmark får också tillgång till solenergin. Tanken är att uppmuntra till ett miljömedvetet boende med låga driftkostnader.

Modern men lantlig bebyggelseVallda Heberg ligger nära Onsalahalvöns naturområde utanför Kungsbacka. Här gränsar stadsdelen till ängs- och åkermarker. Intill den nya bebyggelsen ligger också en stamfastighet från 1700-talet. Arkitekterna på Markgren Arkitektur och M Abrahamsson Arkitektkontor har tillsammans skapat ett modernt boende i samklang med natur och kulturhistoria.– För att harmonisera med de lantliga omgivningarna lämnar vi stora friytor och bevarar flera av de karaktäristiska åkerholmarna. Byggnadernas fasader går i traditionella svenska landsbygdsfärger som falurött, svart, brutna vita kulörer och ockra, säger Mats Abrahamsson på M Abrahamsson Arkitektkontor.

Sedumtak klär villornas carport och delar av Ekstas eget fastighetsbestånd. De ska bidra till områdets gröna känsla men också underlätta dagvattenhanteringen.

Enligt Håkan Markgren på Markgren Arkitektur är den stora utmaningen att systemgränsen ligger utanför själva byggnaden och omfattar hela området.– Vallda Heberg är unikt. En hel stadsdel ska ta del av energin från solpanelerna på områdets olika byggnader. Det ställer stora krav på samordning mellan arkitektur, teknik, utförande och förvaltning. Taken får i vissa fall en lutning på 70 grader, och andra fall 28 grader, för att optimera hustakens olika förutsättningar i förhållande till solen eller byggnadens läge i området.

Områdets äldreboende utmärker sig i sammanhanget.– Här är taket nästan platt för att optimera elenergiutbytet på de solceller som placeras där. Det ger även större ytor och därmed ett bättre ekonomiskt utfall. Alltsammans i en harmonisk och spännande gestaltning, hoppas Håkan Markgren.

Samarbete skapar engagemangProjektet har ett partneringupplägg mellan totalentreprenören NCC Construction Sverige och Eksta Bostads AB. Här vittnar parterna om ett framgångsrikt samarbete som bygger på tillit och öppenhet.– Fördelen med partnering är att alla involverade känner engagemang och är delaktiga i processen. För oss har det varit en framgångsrik samarbetsform i tidigare byggen och vi kände oss erfarna nog att anamma upplägget även i ett så stort projekt som Vallda Heberg, säger Christer Kilersjö.

Även Peter Arvidsson, platschef på NCC Construction, ser fördelar med partneringupplägget.– Styrkan ligger i att vi arbetar åt samma håll. I Vallda Heberg innebär det att vi har ett tydligt miljöfokus även i byggprocessen. Elmopeder används som transportmedel mellan byggplatserna och vi har välisolerade byggbodar med vattenburen värme från biobränsle. Vi gör vad vi kan för att hålla energiförbrukningen nere.

Under byggtiden installerar NCC en display som visar hur stor elförbrukningen är under produktionen. Christer Kilersjö påpekar att den stora miljöutmaningen ligger i framtiden.– Det är först när byggprocessen är avslutad och förvaltningen tar vid som vi påbörjar den stora satsningen på miljön.

 

FaktaEn ny stadsdel byggs i Kungsbacka kommun. Här ska 40 % av energiförsörjningen komma från solenergi.

Byggherre: Eksta Bostads AB

Totalentreprenör: NCC Construction Sverige AB

Arkitekt: M Abrahamsson Arkitektkontor AB / Markgren Arkitekter