Attefall beredd diskutera bolånetak

Bostadsminister Stefan Attefall.
Bostadsminister Stefan Attefall.

Bostadsminister Stefan Attefall säger att bolånetaket kan behöva justeras för att få fart på bostadsbyggandet.

Men regeringskollegan, finansmarknadsminister Peter Norman, anser inte att det finns några skäl.

-Vi måste ha kraftigt högre byggande än vi har nu. Den nuvarande situationen är inte hållbar långsiktigt, säger Attefall (KD) till Dagens Industri.

I dag krävs 15 procent i kontantinsats för att kunna köpa en ny bostad.

-Men alternativet är inte att gå tillbaka till ett läge där man kan låna 100 procent, säger Attefall till Dagens Industri.

Beskedet tas emot väl av Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH. Han menar att ett höjt bolånetak i kombination med amorteringskrav skulle kunna vara en god väg att gå.

-Jag tror att det är helt rätt väg att gå att låta folk låna upp till 90 procent och ha ett amorteringskrav de första tio åren så man får ner lånen snabbt.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) tycker att bolånetaket är rimligt och hänvisar till Finansinspektionens och Riksbankens analyser.

-Jag ser inga skäl för mig att ha en annorlunda uppfattning än de här myndigheterna, säger Peter Norman till TT under ett besök på Lunds universitet.

TT: Vilken är din syn på bolånetaket generellt, tycker du att det har fungerat?

-Det är lite för tidigt att utvärdera än, tror jag. Men jag tycker också att det är så att vi ju har en ganska hög skuldsättning bland hushållen i Sverige, och de argument som Finansinspektionen och Riksbanken har fört fram för ett bolånetak, de tycker jag verkar rimliga.

TT: Tror du att taket har bromsat byggandet?

-Svårt att säga. Återigen, jag tror att det har varit i gång en så pass kort tid att det är svårt att göra en sådan typ av utvärdering. Det är väldigt många olika faktorer som spelar in, konjunkturen inte minst.

Karin Boman Röding, pressekreterare vid Finansinspektionen, är nöjd med bolånetaket och med den effekt det fått på hushållens belåning.

-Vi tycker att bolånetaket fungerar, vi ser att hushållens belåningsgrad sjunker och det är bra för konsumentskyddet, säger hon till TT.

Bolånetaket missgynnar folk som kommer från lite sämre ekonomiska förhållanden. Även om de i dag har en bra inkomst som gör att de klarar av att amortera så klarar de inte kontantinsatsen, säger Hans Lind.

 (TT)