Kranbranschen samlades i Växjö

Krandagarna 2012 ägde rum i Växjö Konserthus den 7-8 november. Foto: Christer Wiik
Krandagarna 2012 ägde rum i Växjö Konserthus den 7-8 november. Foto: Christer Wiik
Parallellt med Krandagarna arrangerades Lyftmässan. En av utställarna, Timars, tillverkar och säljer containerhanteringsutrustning för hamnar. Foto: Christer Wiik
Parallellt med Krandagarna arrangerades Lyftmässan. En av utställarna, Timars, tillverkar och säljer containerhanteringsutrustning för hamnar. Foto: Christer Wiik

Tvådagarskonferensen Krandagarna i småländska Växjö har avslutats. Det är ett årligt återkommande arrangemang som tar ett helhetsgrepp om tunga lyft och lyftsäkerhet. Bakom konferensen står Inspecta, ett av Nordens marknadsledande bolag inom besiktning, provning och certifiering. Kranar och andra maskiner/fordon inom verksamhetsområdet tunga lyft är omgärdat av såväl strikta säkerhetsbestämmelser som internationella certifierings- och standardiseringskrav. Flera föreläsare från Inspecta tog upp just dessa frågor och säkerhetsaspekten löpte som en röd tråd genom hela seminarieprogrammet.

Moderator för arrangemanget, Thomas Krüger, teknikområdeschef för lyft vid Inspecta, tillika utbildare inom lyftsäkerhet, hälsade de 340 åhörarna, alla verksamma inom branschen, välkomna till Växjö Konserthus och han berättade kort om Inspecta och om just Krandagarna, som varit en mötesplats för hela kranbranschen med omnejd sedan år 2000.

Krügers kollega från Inspecta, Nils-Olof Hagberg gjorde en historisk tillbakablick, där han konstaterade att människan länge har haft tekniska hjälpmedel för att lyfta tungt, en kranmodell med 150 kilos lyftkapacitet uppfanns redan av ”de gamla grekerna” 700 år före Kristus, men den ”moderna” kranen såg, enligt Hagberg, inte ljuset förrän på 1800-talet och drevs då av ånga.

En av inledningssessionerna handlade om ett tillbud på en av turbintraverserna på reaktorn Ringhals 1. Under ett underhållsprojekt hade ett lyftok körts i en av kranbalkarna och skador hade uppstått. Thomas Hagman från Ringhals, redogjorde i detalj för ett nio dagar långt reparationsarbete och vilka lärdomar man kan dra av händelsen.

Kjell Andersson från Inspecta, berättade om sin och sina kollegors vardag som besiktningsmän och tog upp några tillbud som inträffat inom lyftområdet - varför de inträffat och vad som kan göras för att undvika liknande incidenter i framtiden. Kjell Andersson sammanfattade sitt föredrag med några lärdomsord:

- En sak är gemensam för alla haverier och skador – de har alla en historia att berätta. Det innebär att det finns något att lära och en sensmoral som är viktig. Vi måste lära varandra av misstagen.

 Läs mer om Krandagarna i Nr 6. av Nordisk Infrastruktur och Nordisk Industri