Stål är ett av samhällets viktigaste konstruktions- och byggnadsmaterial och sedan 1968 har Stålbyggnadsinstitutet arbetat för att öka kunskapen om stål.
– Vår primära uppgift är att genom utbildning och forskning främja utvecklingen av stålbyggandet i Sverige, säger institutets nye ordförande Johan Löw.
Stålbyggnadsinstitutet, som genom stiftelsen Svensk Stålbyggnadsforskning finansieras av företag med intressen i stålbranschen, valde i maj i år Johan Löw till ny ordförande. Arbetet som ordförande kommer Johan Löw att bedriva vid sidan av sitt arbete som affärsutvecklingschef och samordningsansvarig för Ruukki Construction i Sverige.
– Jag ser det inte som en extra börda eftersom arbetet med Stålbyggnadsinstitutet är roligt och ger en positiv energi. Mitt uppdrag är att säkerställa så att institutet även i fortsättningen ger grundläggande service till våra medlemmar. Vi har funderat på vilka frågor som är viktiga för stålbranschen och har urskiljt tre stycken – miljö, information och kompetensförsörjning.
Återanvändning
Han förklarar att en av fördelarna med stål som byggnadsmaterial är dess flexibilitet. En stålkonstruktion kan enkelt anpassas till nya förutsättningar. Nya delar kan monteras i efterhand och på samma sätt kan stål lätt monteras ned. Det nedmonterade stålet kan då återanvändas i en ny konstruktion eller återvinnas till nya likvärdiga, eller bättre produkter.
– Detta är en mycket viktig miljöfråga som leder till minskad resursanvändning och därmed minskad miljöpåverkan. Med återanvändning menar vi stål som plockas bort från en konstruktion och används i en ny. Det mesta går egentligen att återanvända, det kräver dock lite eftertanke vid projekteringen, men om det inte går så finns det alltid möjlighet att återvinna, berättar Johan Löw.
Stål är 100 procent återvinningsbart vilket innebär att stålet smälts ner och formas till nya produkter. Det går att smälta ner stål hur många gånger som helst utan att egenskaperna försämras.
– Som ett exempel kan nämnas att om alla kapsyler som säljs i Sverige lämnas till återvinning så räcker det till 2 200 bilkarosser. Inget annat byggmaterial har dessa fördelar. Stål står för ett hållbart byggande.
Stålbyggnadsinstitutet, SBI, bedriver numer ingen egen forskning utan förmedlar forskningsresultat och information från högskolor och universitet till industrier och andra intressenter. Den fristående organisationen bistår medlemmarna med tekniska råd och uppdaterar dem med det senaste regelverket och vilka certifieringar som gäller för tillverkarnas anläggningar, system och olika stålprodukter.
– Det finns flera olika certifieringsorgan och vi ger medlemmarna råd vilka certifieringar som är nödvändiga. Till exempel inför EU krav på CE-märkning av all byggnadsmaterial. Det kräver en del anpassning i branschen, men i slutänden är det bra då det sätter en hög standard och medför att alla får rätta sig efter samma regler.
Lämpligt för lång spännvidd
En annan viktig fråga för SBI är framtida kompetensförsörjning som handlar om vilka krav som kommer att ställas på de medarbetare som projekterar och bygger med stål om tio eller femton år.
– Vi måste säkerställa att utbildningarna håller rätt nivå. Det är också viktigt att locka arkitekter att arbeta med stål i olika former och just nu tittar vi på hur vi ska utveckla kunnandet bland yngre arkitekter
Genom en ständigt pågående utveckling optimeras stålet för olika användningsområden. Det är stora skillnader på stål som används i bilar, fjädrar, knivar, proteser och byggnader. Stålets styrka, styvhet, flexibilitet och snabba montage gör att det används i alla typer av byggnader men det mest uppenbara användningsområdet är där det krävs stora spännvidder som i arenor och broar. Johan Löws arbetsgivare Ruukki Construction har varit med och byggt Friends Arena i Stockholm där de har använt sig av ett höghållfast stål med tre gånger högre styrka än normalt byggstål i takkonstruktionen eftersom det är så lång spännvidd. Men höghållfast stål har fördelar även i normala byggnader.
– Höghållfast stål minskar materialmängderna och därmed miljöbelastningen och vi ser att användningen ökar och det ställer nya krav på att vi fortsätter att utveckla materialet, menar Johan Löw.
Han har dessutom märkt av att efterfrågan på allt mer prefabricerat byggnadsmaterial har ökat vilket han anser gynnar stålbranschen.
– Med stål kan man montera stora delar innan leveransen till byggarbetsplatsen. Inget annat material är lika enkelt att tillverka, förvara och sen transportera som stål. Framtiden för stålbranschen ser ljus ut.
Fakta
Stål är benämningen på en legering av järn och högst cirka två procent kol samt mindre mängder andra grundämnen. För att ge stålet olika egenskaper tillsätts ämnen som krom, mangan, nickel och kisel.
Svensk stålindustri har minskat utsläppen av skadliga ämnen, bland annat koldioxid, med mellan 25 och 90 procent på 15 år. Det gör den till bäst i världen vad gäller låga utsläpp och material- och energieffektivitet.
SBI bildades eftersom kunskapen att bygga med stål föll i glömska efter andra världskriget.