År 2024 beräknas Stockholm vara en miljonstad. Och till år 2030 beräknas staden ha fått 80 000 nya bostäder. Ett sätt för staden att växa är att satsa på förtätning och förnyelse genom att bättre ta till vara redan exploaterad mark. Här presenterar vi några av byggprojekten som ska bidra till utvecklingen.
Stadsdelen Tensta började bebyggas i mitten av 1960-talet. Som en del av arbetet med att förnya och förtäta området bygger Svenska Bostäder nu gavlar på husen på Tensta Allé 4, 12 och 20. Totalt skapas 51 stycken nya lägenheter i kvarteret Vämlinge.
– Det bor väldigt många i varje lägenhet i Tensta och det finns väldigt få små lägenheter. Därför skapar vi nu fler små lägenheter så att de ungdomar som är uppvuxna i området, och vill bo kvar, kan skaffa sig ett eget boende, säger Moncia Staaf, Svenska Bostäder.
På de befintliga loftgångshusen byggs nya smålägenheter, men också ett par större lägenheter, till.
– Majoriteten i vårt bestånd utgörs av treor, därför behöver vi skapa en större variation där vi nu bygger två ettor och en tvåa på varje våningsplan. Högst upp är det två stora femrummare i etage.
Tältlägret 7 - Fruängen
SKB:s kvarter Tältlägret, med 102 nya lägenheter, uppförs i det nya bostadsområdet Gyllene Ratten väster om Fruängen centrum. Området kallas också Fruängsporten och kvarteret Tältlägret utgör en del av porten till den nygestaltade, stadsmässiga Vantörsvägen där små tvåor till femmor uppförs.
– SKB köpte kvarteret av Riksbyggen 2009 varefter vi har projekterat om det och installerat FTX med hög återvinningsgrad. Vi kommer också att borra för kyla för att kunna komfortkyla lägenheterna, berättar Johan Jarding, SKB.
Devisen i SKB:s arbete är ”praktiskt och vackert”, där målet, enligt Jarding, är att skapa ljusa och trevliga lägenheter som står sig genom olika tidsepoker.
– Vi har gett huset en stadig granitsockel, kulörsatt området på ett nytt sätt, gett balkongerna smidesräcken och lagt natursten i trapphusen likväl som portarna är omslutna av granit. När vi gestaltade gården arbetade vi mycket med en angränsande tallbacke som finns i området, ett naturtema som vi även fört in i lägenheterna och som bland annat syns i valet av kökens bänklaminat, fastslår Jarding.
Tappen - Annedal
Kvarteret Tappen tillhör den sista bebyggelseetappen i utvecklingsområdet Annedal. Den nya stadsdelen gränsar till befintliga Mariehäll i söder och i norr mot Sundbyberg. Här bygger ByggVesta 89 nya hyreslägenheter med fokus på energisnåla bostäder.
– I alla våra projekt satsar vi på att installera marknadsledande värmeväxlare där värmeenergi utvinns ur den luft som lämnar huset och överförs till den luft som tillförs huset utifrån, säger Svante Jernberg, ByggVesta.
I regel behöver luftens temperatur ökas med två grader, från 20 till 22. Det görs med hjälp av ett eftervärmningsbatteri som är placerat utanför varje enskild lägenhet.
– Härigenom kan vi mäta hur mycket extra energi varje lägenhet förbrukar för sin uppvärmning, vilket i sin tur innebär att vi kan ta kallhyra och ta betal för det som varje hyresgäst i själva verket förbrukar.
Dalénum – Lidingö
Strandparken är det första kvarteret i ett helt nytt bostadsområde som JM bygger i det tidigare AGA-området på Lidingö, kallat Dalénum, en del av AGA:s gamla industriområde där Gustaf Dahlén 1912 etablerade sin verksamhet.
– Den nya bostadsbebyggelsen i Dalénum ansluter till den historiska bebyggelsen, vilket i sig är en arkitektonisk utmaning att ansluta, eller medvetet avvika, till de vackra röda tegelbyggnaderna som karaktäriserar området, säger Olof Pettersson Herold, JM.
I den första etappen har 60 lägenheter av det planerade antalet om tusen lägenheter byggts. Målet är att skapa en stadsmässig karaktär med gator, torg och kajer där industrikaraktären i de historiska kvarteren kommer att renodlas och förädlas.
Kajen 4 – Liljeholmen
Liljeholmskajen blir en ny stadsdel och en förlängning av Söder. Total planerar JM med dotterbolag för ytterligare cirka tusen bostäder. Först ut i raden är Kajen 4 där 183 nya lägenheter byggs. Den ena huskroppen sträcker sig hela 24 våningar över marken med balkonger med utsikt över Söders höjder.
– På utsidan av fastigheten har vi valt en svart aluminiumplåt, vilket inte är ett särskilt vanligt fasadval, men ett tåligt material som lätt låter sig formas, säger Björn Olsson.
Utmärkande för byggnaden är balkongerna som växer lite för varje våningsplan.
– Att balkongerna ökar i volym i takt med att huset reser sig från marken gör att man kommer att uppfatta byggnaden som en upp-och-nedvänd kon. För att få smidiga övergångar mellan balkongfronterna och den övriga huskroppen, har det varit viktigt att hitta ett material som klarar av att följa balkongernas form in mot byggnaden, framhåller Björn Olsson.
Byggfakta:
Tensta Allé
Byggherre: AB Svenska Bostäder
Totalentreprenör: PEAB Bostad AB
Arkitekt: Bergkrantz Arkitekter AB
Antal lägenheter: 51
Byggstart: hösten 2011
Inflyttning: juni 2013
Tältlägret
Byggherre: SKB
Arkitekt: Arkitekter Engstrand & Speek AB
Totalentreprenör: RCC Stockholm AB
Antal lägenheter: 102
Byggstart: mars 2012
Inflyttning: september 2013
Tappen
Byggherre: ByggVesta AB
Byggnadsentreprenör: Byggmästargruppen AB
Arkitekt: White Arkitekter AB samt Kirsch + Dereka Arkitekter
Antal lägenheter: 89
Planerad byggstart: 2012
Planerad inflyttning: 2014
Strandparken - Dalénum
Byggherre: BRF Strandparken Dalénum
Byggnadsentreprenör: JM AB
Arkitekt: HMXW Arkitekter AB
Antal lägenheter: 60
Byggstart: december 2010
Inflyttning: maj-oktober 2012
Kajen 4
Byggherre: JM AB
Byggnadsentreprenör: JM AB
Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter AB
Antal lägenheter: 183
Byggstart: Markarbetena påbörjades nov. 2011
Färdigt: sommaren 2014