Arkitekturen viktigast när slottsfasaden restaureras

Södra Logårdsflygeln, Stockholms slott, etapp 2 av fasadrestaureringen i full gång. Slottsfasaden består till en tredjedel av sten (fasadsten och sockelsten), en tredjedel av puts och en tredjedel av fönster och dörrar. Varje sten är unik och behöver vid byte huggas ny för hand. Foto: Hanna Wistrand
Södra Logårdsflygeln, Stockholms slott, etapp 2 av fasadrestaureringen i full gång. Slottsfasaden består till en tredjedel av sten (fasadsten och sockelsten), en tredjedel av puts och en tredjedel av fönster och dörrar. Varje sten är unik och behöver vid byte huggas ny för hand. Foto: Hanna Wistrand

Fasaderna på Stockholms slott restaureras i 22 etapper under 25 år, ett gigantiskt byggnadsvårdsprojekt med många såväl praktiska som principiella problemställningar. För närvarande pågår etapp 2, Södra Logårdsflygeln.

Redan tjugotalet år efter att Stockholms slott stod färdigt 1754 gjordes de första restaureringsarbetena på fasaden. De har sedan fortgått med ojämna mellanrum och varierande omfattning under århundradena som förflutit. Främsta orsaken: den porösa gotländska sandsten som slottsarkitekten Nicodemus Tessin d y valde till de rikliga dekorationerna – lättarbetad men också lättvittrad.

– Det har funnits en tradition inom restaurering sedan andra världskriget med fokus på att bevara det autentiska materialet; laga det och byta ut så lite som möjligt. Men det håller inte längre.

Bryta med traditionen

Det säger Malin Myrin, projektledare på Statens Fastighetsverk. 2005 föll en balusterdocka från slottstaket, och en undersökning visade att stenen var i sämre skick än befarat. Nät spändes över de mest kritiska delarna och det enorma projektet att restaurera slottets hela fasad drogs igång. Projektet valde att bryta med den moderna traditionen och inte bara byta ut sten, utan även ersätta med annan sandsten än den gotländska, vilket inte gjorts tidigare.

– Ett svårt beslut, som vi fattade både av praktiska och ”ideologiska” skäl. Dels bryts inte gotländsk sandsten kommersiellt idag, dels ville vi ha en mer hållbar sten. Men det finns också en viktig principfråga: är materialet eller arkitekturen viktigast? säger Malin Myrin.

– Vi har valt att värdera formen och skärpan i arkitekturen högre. Tessins arkitektur är full med detaljer i utförande och utsmyckningar, men många av dem är så slitna idag att linjer och former har suddats ut. Det vill vi förändra.

 

FAKTA

Fasadrestaurering av Stockholms slott, etapp 2: Södra Logårdsflygeln

Hela fasadrestaureringen är indelad i 22 etapper och väntas ta 25 år att utföra. Renoveringen är Statens Fastighetsverks största byggnadsvårdprojekt hittills.

Byggherre: Statens fastighetsverk

Entreprenadform: Generalentreprenad

Generalentreprenör: M3 Bygg AB

Projekttid: September 2012-december 2013

Stenhuggeri fasadsten: Stenhuggeriet Norden

Stenhuggeri sockelsten: Närkesten Entreprenad AB

 

FAKTA

Slottsfasaden i sin helhet

Total mängd fasad: cirka 28 000 kvadratmeter
Total mängd fasadsten: cirka 9 500 kvadratmeter
Total mängd puts: cirka 11 000 kvadratmeter
Fönster och portar: cirka 7 500 kvadratmeter

Södra Logårdsflygeln
Total yta: 1 200 kvadratmeter.
Fasadsten: Cirka 300 kvadratmeter, 50 procent, byts mot ny sten.
Sockelsten: Cirka 400 kvadratmeter, 20 procent, byts mot ny sten.

Totalt byts 70 kubikmeter eller 155 ton sten.