Det finns många fyrstjärniga hotell i Stockholm men ytterst få femstjärniga, vilket enligt en aktuell enkät gjord av Turismens utredningsinstitut efterfrågas av många utländska besökare. Men 2010 öppnar ett nytt femstjärnigt hotell Norrmalmstorg. Det är hotellkedjan Nobis som slår upp portarna för sitt nya flaggskeppshotell med 205 hotellrum i advokatkontoret Mannheimer & Swartlings gamla lokaler.
Enligt Turismens Utredningsinstitut senaste rapport ser prognosen för Stockholms hotell dyster ut de närmaste åren med en snittbeläggning som sjunker till 63-65 procent. Det beror på att det etablerats många nya hotell de senaste åren och flera kommer att öppna inom kort. Men under den senare hälften av prognosperioden, 2013-2015, kommer beläggningen att stiga igen och då finns till och med en risk för brist på bäddar.
Vad som efterfrågas är dels lågprishotell som förväntas få en helt ny målgrupp av cityweekendresenärer som reser med lågprisflyger. Å andra sidan är det också stort tryck på den andra extremen, femstjärniga hotell, av framför allt utländska hotellgäster som i vissa fall kommer från företag som har som policy att alltid boka rum på femstjärniga hotellkedjor.
Incheckning med mobilen
Enligt Ralf Thalén, affärsutvecklingschef på Nobis, kommer Norrmalmstorgshotellet med råge att uppfylla Sveriges restaurang- och hotellföretagares kriterier över vad som ska ingå i ett femstjärnigt hotell.
– Däremot kan vi inte matcha Grand Hotel med jättestora publika, icke användbara ytor, säger han.
Inte heller kommer de att ha lika stor bemanning som Grand Hôtel.
– Vi kommer inte att ha extremt mycket personal, istället kommer vi att ha effektiv bemanning och det kommer att återspegla sig i priset. Det ska vara mycket mer anpassat, modernt, prisvärt helt enkelt.
Ett exempel på det är ett nytt mobilt incheckningssystem. Med sitt bokningsnummer får man en kod som man knappar in i mobiltelefonen. När man sedan drar mobilen över en skärm får man en ny kod som man kan öppna dörren med.
– Det är ett nytt system som man kan använda om man vill checka in snabbt. Om man inte vill det finns personal som kan prata hur länge som helst om hur resan har varit, säger Ralf Thalén.
Varje hotell sitt eget varumärke
Oavsett om det blir ett femstjärnigt hotell enligt konstens alla regler eller inte, betonar Ralf att Nobis hotell inte får sin identitet i egenskap av att tillhöra en hotellkedja eller kategori.
– Vi vill skapa en egen förväntan på våra hotell och vill att varje enhet ska ha sitt eget starka varumärke, säger han och tar som exempel på det upp Stallmästargården som är ett Nobishotell.
Så det är minst sagt höga förväntningar som Nobis Hotel Stockholm ska infria. Förutom femstjärnigt ska det vara unikt.
Alla detaljer kring hur hotellinteriören kommer att se ut är inte spikade än och bilder som visar hur inredningsarkitekten tänkt sig interiören har man ännu inte tagit fram eller vill offentliggöra. Men det kommer säkert att bli urflott. Det blir träparkett i hotellrummen, marmor i badrummen och stora uppglasade ytor. Ett atrium, en jättestor innergård mitt i hotellet med 15-16 meters takhöjd, kommer att bli en självklar mötesplats för hotellgästerna. I anslutning till atriet kommer en bar som går under arbetsnamnet Guldbaren att ligga. Tanken är att både väggar och tak i Guldbaren ska kläs med en guldfolierad spegel.
Med en speciell typ av armatur i glasen kommer det att se ut som om det speglas i all oändlighet när lamporna tänds på kvällen.
Rumsindelningen bibehålls
Hotellbyggnaden som täcker en hel sida av Norrmalmstorg består egentligen av två huskroppar, men de är sedan länge sammanbyggda med varandra.
Fastigheten, Skravelberget mindre 9, förvaltas av Anders Bodin fastigheter. De håller sedan hösten 2008 på att bygga om de tidigare advokatkontoren till hotell och har sammanlagt investerat 200 miljoner i ombyggnationen. Nobis kommer att hyra av Anders Bodin på ett kontrakt som löper på 20 år.
Eftersom det var ett advokatkontor som tidigare satt i lokalerna är rumsindelningen därefter, mest enskilda rum. Någon som passade utmärkt när huset byggs om till hotell.
– Den rumsindelningen har vi i stort sett kunnat använda oss av, förklarar Marianne Idh, projektledare på Anders Bodin Fastigheter.
Den stora utmaningen har enligt henne varit att få in alla badrum.
Fastigheten har renoverats i flera omgångar, senast i slutet på 1990-talet. Arkitekten för ombyggnaden, Caspar von Vegesack på Vegesack arkitekter skräder inte orden när han talar om tidigare renoveringar av huset. De har enligt honom förvanskat det ursprungliga patricierhuset från 1890-talet till det oigenkännliga.
– Det finns väldigt lite kvar av det ursprungliga, inget att plocka fram, hävdar han och berättar som kuriosa att det ursprungliga bostadshuset en gång rymde en lägenhet högst upp på över 1000 kvadratmeter, en 16-rummare.
I grund och botten finns ändå fasaderna och proportionerna kvar, medger han och tillägger:
– Det viktigaste för oss är att ta vara på huset och göra något bra det, bygga på ett ordentligt sätt.
Fakta
Ombyggnad till hotell, Stockholm
Byggherre: Anders Bodin fastigheter
Arkitekt: Vegesack arkitekter
Byggnadsentreprenör: Ovidius bygg
Omfattning: 8 000 kvadratmeter
Byggstart: Februari 2009
Invigning: Våren 2010
Läs detta och många fler reportage i senaste numret av Aktuella Byggen!