Under mars 2010 startar det 1-åriga energieffektiviseringsprojektet ”Från ord till handling”. Projektet innefattar två fastigheter där banken SEB har verksamhet: Sergels torg och Rissne. Bakgrunden är problemet att olika parters incitament ofta hindrar energieffektiviseringsåtgärder. Projekt ”Från ord till handling” kommer att utveckla, pröva och utvärdera nya arbetsformer och affärsmodeller för energieffektiviseringssamverkan.
Enligt Sustainable Innovation finns ett betydande ”energieffektiviseringsgap” som innebär att åtgärder inte genomförs trots att de är lönsamma. Man hänvisar till utredningar som uppskattat att mindre än hälften - och kanske bara så lite som 15 procent - av de lönsamma åtgärderna faktiskt genomförs.
En anledning till detta är att åtgärderna ofta kräver flera parters samtycke och att lönsamheten för en enskild part i utgångsläget inte är helt tydlig. Fastighetsägare kan till exempel vara tveksamma till att göra åtgärder om stora delar av vinsten av dessa hamnar hos hyresgästen eller vice versa.
För att överbrygga gapet krävs åtgärder både i form av förbättrad kommunikation och nya arbetsformer mellan de olika involverade intressenterna. Dessutom behövs mer utvecklade affärsmodeller som lyfter fram den samlade lönsamheten i genomförandet och som ger olika parter tydliga incitament att medverka.
Projekt ”Från ord till handling” bedrivs i samverkan mellan SEB, Vasakronan, RBS Nordisk Renting, Coor Service Management, ÅF och SUST. Dessa parter utgör en typisk sammansättning av parter i kommersiella lokaler, där fastighetsägare, hyresgäst, förvaltare och driftansvariga har olika intressen, intressen som ibland motverkar varandra indirekt. Den komplexa intressentstrukturen gör att det är oklart var kostnader respektive besparingar hamnar vilket gör att åtgärder som totalt sett är lönsamma förblir ogjorda.
Det 1-åriga pilotprojektet syftar till att visa hur det går att frigöra den energieffektiviseringspotential som finns inom fastighetssektorn genom nya samarbets- och affärsmodeller som skapar gemensamma incitament att energieffektivisera. BELOK-konceptet, som tagits fram inom Beställargruppen för Lokaler, kommer att ligga till grundför beräkningen av de åtgärder som ingår.
KTH (Institutionen för Bygg- och Fastighetsekonomi) kommer att medverka i projektet med forskning när det gäller metodik och utvärdering. Sustainable Innovation kommer att stå för projektledning. Energimyndigheten delfinansierar projektet eftersom de lärdomar som förhoppningsvis kan dras är nationellt intressanta och skulle kunna medföra stora besparingar om de kan tillämpas generellt.