Stockholm satsar på tillväxt och låter staden förtätas och förnyas. I små och stora projekt tar man tillvara på redan exploaterad mark. Mattisborgen 2, som byggs av Folkhem, är en del av det större projektet Annedal 2012. Ett flertal byggherrar samsas om sanerad industrimark mellan Sundbyberg och Bromma. Ett projekt i mindre skala är Stensö strandpark i Älta. Gemensamt för de två byggprojekten är strävan efter variation och ett boende nära och i samklang med naturen.
Området Annedal började byggas förra året och beräknas stå helt färdigt under 2012. Stockholms Stad står för utbyggnaden av alltifrån parker och gator till ledningar, medan ett tjugotal byggherrar skapar sammanlagt över 2000 bostäder. Ledordet för byggandet är variation.
De olika byggherrarna har i princip fått fria händer. Kvarteret Mattisborgen är ett bra exempel på hur detta kommer till uttryck. De familjevänliga stadsradhus som Folkhem bygger utgör den östra delen av kvarteret, medan den västra domineras av ett skyskrapsliknande sextonvåningshus.
Ett boende nära naturen
Miljö- och barnvänlighet har varit ett krav från Stockholms stads sida från byggstart. I Mattisborgen 2 har Folkhem sin vana trogen byggt i närhet till naturen, med rena, naturliga materialval. Arkitektbyrån Joliark har eftersträvat en flytande övergång mellan inne och ute.
– Mest märks den tanken kanske i fönstren, som går ända ner till golv, säger Lars Kockum från Joliark. Det ger en tydlig känsla av närhet till naturen.
Varje bostad har också sin egen uteplats, och mellan de båda huskropparna, ett rätblock och en L-formad, finns en gemensam gård. Gården är inte fullt innesluten av huskropparna men markeras innergård genom fasaderna.
Ut mot den intilliggande Bällstaån gestaltas husfasaderna med tydliga utsidor. Dörrar och fönster markeras med utfackningar i trä i stark kontrast mot svarta betongelement. På insidan är fasaderna ljusare och helt i trä. En varierad skuggverkan uppstår genom olika tjocklekar och en blandning av längs- och tvärsgående brädor.
I samklang med omgivningen
Variationstanken som finns i Annedal går igen i det mer småskaliga området Stensö Strandpark i Älta. JM förtätar Älta med 190 nya bostäder och upprustar samtidigt en strand och park vid Ältasjön.
Husens storlekar och även hustyperna kommer att variera. Ambitionen från arkitektkontoret ÅWL är att låta den vackra strandparken spela huvudrollen. Husen anpassas efter den skiftande naturen. Dessutom ska nybyggnationerna passa med befintliga byggnader.
– Huset är tänkt att smälta in i naturparken, men ska även fungera med sjuttiotalshusen i tegel som ligger bakom, berättar arkitekten Ellinor Sundström om etapp 1 i projektet.
För att åstadkomma detta har hon låtit den dovt mörkbruna färgen från tegelhusen återkomma i det nya husets putsfasad. Att färgen återkommer skapar ihop med den dova färgskalan samklang mellan det nya huset och omgivningen. Det nya tar inte över utan bygger vidare på det som finns och håller sig i bakgrunden.
Även i de kommande etapperna kommer en dov färgskala att användas. Just nu ritar Ellinor Sundström hus som ska ligga närmare vattnet och längre från äldre bebyggelse. De får en svartgrön färg, som accentuerar närheten till vattnet.
Tanken att fånga in och återspegla omgivningen återkommer i balkongerna. Här finns även viljan att närma husen till den omgivande naturen. Balkongernas skärmar i utstansad plåt har mönster som ska föra tankarna till vass som vajar i vinden. Att varje bostad har egen, stor balkong eller uteplats ger också en känsla av närhet till den omgivande naturen.
Fakta
Nybyggnad av flerbostadshus, Mattisborgen 2, Stockholm
Byggherre: Folkhem
Arkitekt: Joliark
Byggnadsentreprenör: Folkhem
Nybyggnad av flerbostadshus, Stensö strandpark, Nacka
Byggherre: JM
Arkitekt: ÅWL arkitekter
Byggnadsentreprenör: JM
Detta och många fler reportage finns i senaste numret av Aktuella Byggen!